Schmidt is tot nu toe de enige VW-werknemer die in de Verenigde Staten in verband met dieselgate is aangehouden. Maar de kans is groot dat hij binnenkort door andere collega’s zal worden gevolgd. De eerste daarvan is Hans-Jakob Neusser, de vroegere manager ontwikkeling bij VW. Hij heeft volgens het Amerikaanse ministerie van justitie een sleutelrol gespeeld bij het verdoezelen en geheim houden van het gesjoemel met dieselmotoren. Neusser zou ook persoonlijk opdracht hebben gegeven om door te gaan met het ontwikkelen van de sjoemelsoftware toen daar binnenshuis bezwaren tegen ontstonden. Het ministerie beschikt over verklaringen van twee getuigen die Neussers rol bevestigd zouden hebben. Ook andere hoge medewerkers van de afdeling motorontwikkeling waren al in een vroeg stadium op de hoogte dat er gesjoemeld werd. Justitie heeft al laten weten dat tegen zeven van hen een juridisch onderzoek is ingesteld.

In Duitsland zelf komt de positie van voormalige topman Martin Winterkorn steeds meer onder vuur. De officier van justitie daar onderzoekt of Winterkorn, die enkele dagen na het openbaar worden van dieselgate opstapte, verantwoordelijk te houden is voor het te lang geheim houden van het gesjoemel voor de aandeelhouders van VW. Daarbij wordt ook bekeken welke rol de voorzitter van de Raad van Toezicht Hans Dieter Pötsch en topman Herbert Diess van Volkswagens personenauto-divisie hebben gespeeld.