Europees Parlement: “Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen”

Het Europees Parlement dringt bij de Europese Commissie aan op wetgeving waarin toegang tot data uit connected voertuigen voor álle partijen in de automotive en daarbuiten geregeld wordt. Daarbij is ook een deadline gesteld: vóór het eind van dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen.

Europees Parlement: "Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen"

Dat meldt de Bovag op haar website. De commissie voor Transport van het Europees Parlement heeft op eigen initiatief een strategisch rapport geschreven waarin wordt gepleit voor een gelijk speelveld in de Europese automotive industrie als het gaat om coöperatieve, connected en zelfrijdende voertuigen. Daarin worden specifiek aanbevelingen gedaan voor wetgeving gericht op de toegang tot de data uit voertuigen.

De aanbeveling van het Europees Parlement is niet dwingend. Dat houdt in dat de Europese Commissie nu drie maanden de tijd heeft te laten weten of ze de noodzaak tot wetgeving met het parlement deelt. Het zou kunnen dat de Commissie negatief besluit. Geert Brummelhuis, branchemanager bij BOVAG en bestuurslid bij CECRA is toch hoopvol: "We lobbyen binnen Europees verband al lang voor een gelijke toegang tot data uit voertuigen. Ik vind het een positief signaal dat het Europees Parlement onze mening deelt rond bescherming van de consument en eerlijke concurrentie. Dat ze zelfs een deadline stellen is helemaal mooi."

CECRA houdt de komende maanden vinger aan de pols bij de Europese Commissie. De eerstvolgende gelegenheid waarin een nieuw wetsvoorstel kan worden opgenomen is al begin mei, als het zogenaamde ‘3e Mobility Package’ wordt gepresenteerd.

Europees Parlement: “Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen” - Automobielmanagement.nl

Europees Parlement: “Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen”

Het Europees Parlement dringt bij de Europese Commissie aan op wetgeving waarin toegang tot data uit connected voertuigen voor álle partijen in de automotive en daarbuiten geregeld wordt. Daarbij is ook een deadline gesteld: vóór het eind van dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen.

Europees Parlement: "Vóór eind 2018 wetgeving rond gelijke toegang tot data uit voertuigen"

Dat meldt de Bovag op haar website. De commissie voor Transport van het Europees Parlement heeft op eigen initiatief een strategisch rapport geschreven waarin wordt gepleit voor een gelijk speelveld in de Europese automotive industrie als het gaat om coöperatieve, connected en zelfrijdende voertuigen. Daarin worden specifiek aanbevelingen gedaan voor wetgeving gericht op de toegang tot de data uit voertuigen.

De aanbeveling van het Europees Parlement is niet dwingend. Dat houdt in dat de Europese Commissie nu drie maanden de tijd heeft te laten weten of ze de noodzaak tot wetgeving met het parlement deelt. Het zou kunnen dat de Commissie negatief besluit. Geert Brummelhuis, branchemanager bij BOVAG en bestuurslid bij CECRA is toch hoopvol: "We lobbyen binnen Europees verband al lang voor een gelijke toegang tot data uit voertuigen. Ik vind het een positief signaal dat het Europees Parlement onze mening deelt rond bescherming van de consument en eerlijke concurrentie. Dat ze zelfs een deadline stellen is helemaal mooi."

CECRA houdt de komende maanden vinger aan de pols bij de Europese Commissie. De eerstvolgende gelegenheid waarin een nieuw wetsvoorstel kan worden opgenomen is al begin mei, als het zogenaamde ‘3e Mobility Package’ wordt gepresenteerd.