Van Eijck vreest dat de inruildiesels niet worden afgevoerd naar demontagebedrijven maar dat ze worden geëxporteerd, onder meer naar Nederland. Het zou in totaal om 1,2 miljoen auto’s gaan. Vorig jaar al werden er volgens van Eijck 34.000 gebruikte dieselauto’s uit Duitsland geïmporteerd, net zoveel als de nieuwverkoop.

"De Duitse tweedehands diesel is dus populair. Ze zijn nu al 40 procent goedkoper dan de Nederlandse diesel. En met een extra aanbod van 1,2 miljoen auto’s kan je wel raden wat er met de prijs gebeurt. Die zal nog verder dalen," aldus Van Eijck tegen RTL Nieuws.

Om de markt in evenwicht te brengen pleit Van Eijck er nu voor om import vanuit Duitsland minder aantrekkelijk te maken en tegelijkertijd de BPM af te schaffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding