Verplichte registratie in DOR betekent voor autobedrijven dat zij hun ingekochte occasions en tweedehands onderdelen moeten registreren. Volgens Bovag is dit een overbodige exercitie voor Nederlands gekentekende occasions, omdat heling van deze categorie voertuigen dankzij diefstalsignalering in het RDW Kentekenregister praktisch onmogelijk is. Bovendien is er een wetswijziging in de maak die het Kentekenregister straks gelijkstelt aan DOR.

Wat de Bunnikse branche-organisatie betreft zijn Schiedam en Rotterdam voorbarig met het invoeren van de registratieplicht in DOR voor occasions. Als aangifte wordt gedaan van een gestolen voertuig, wordt dit immers in het Kentekenregister vermeld, zodat de auto niet kan worden verhandeld. Verplichte DOR-registratie voor occasions voegt wat Bovag betreft niets toe en daarom is het een onnodige administratieve lastenverzwaring. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt momenteel aan een wetsvoorstel om het RDW-Kentekenregister gelijk te stellen aan DOR, zodat ondernemers geen dubbele registratie hoeven uit te voeren.

Rotterdam en Schiedam willen echter niet wachten op het wetsvoorstel dat naar verwachting in augustus ter beoordeling wordt voorgelegd. Zij wuiven de bezwaren van Bovag weg. Het Ministerie heeft andere gemeenten inmiddels geïnformeerd dat er een wetswijziging in de maak is en dat het verstandig is om daarop te wachten. Zodra de wijziging van kracht wordt, is het de bedoeling dat ook bedrijven in Schiedam en Rotterdam niet langer hun occasions in DOR hoeven in te voeren. Tot die tijd wel, en dat is wat Bovag betreft dus een onnodige administratieve lastenverzwaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding