Om dit traject toch digitaal te kunnen doorlopen en te kunnen profiteren van de GWH-regeling heb je als organisatie een aansluiting nodig op het elektronische postkantoor van de overheid, genaamd Digipoort. E-facturatiespecialist eVerbinding biedt met een eenvoudige en digitale tool de helpende hand voor iedereen die niet zelf is aangesloten op Digipoort. Camilla van Kampen legt uit op welke manier haar organisatie helpt bij het inspringen op de nieuwe regels van de Belastingdienst. “eVerbinding is Access Point op het elektronische Europese facturatienetwerk van PEPPOL en heeft een aansluiting op Digipoort. We halen voor fleetowners en wagenparkbeheerders de aanslagen motorrijtuigenbelasting op en leveren deze als verzamelfactuur af in een beveiligd portaal.”

GWH-regeling

“De GWH-regeling is speciaal bedoeld voor fleetowners met meer dan 25 voertuigen in beheer, zoals transportbedrijven, autobedrijven en leasemaatschappijen”, vertelt Van Kampen. Het voordeel van de GHW-regeling is dat je als bedrijf één verzamelfactuur ontvangt voor meerdere voertuigen. Het totaalbedrag van de factuur wordt ook in één bedrag geïncasseerd. Per 1 mei 2019 worden de specificaties van de GWH-regeling echter alleen nog via Digipoort uitgewisseld. Als er geen connectie is met Digipoort, dan kun je ook geen gebruik meer maken van de GHW-regeling. Dat kan een hoop administratieve rompslomp opleveren.”

Slimme oplossing

eVerbinding heeft een slimme oplossing bedacht die het administreren van de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor wagenparkbeheerders vrijwel volledig automatiseert. Het werkt heel eenvoudig. Je meldt je organisatie aan bij eVerbinding als je gebruik wilt (blijven) maken van de GWH-regeling. Doordat eVerbinding bij de Belastingdienst optreedt als intermediair, worden de specificaties voor de wagenparkbeheerders opgehaald van Digipoort. De Belastingdienst stuurt de organisatie een activatiecode voor de GWH-regeling waarmee eVerbinding de verbinding met Digipoort tot stand brengt. “Wij beschikken over het juiste PKI-certificaat, een soort digitale handtekening, om de GWH factuurspecificatie op te halen bij Digipoort.” aldus Van Kampen. “Zelf een kostbare koppeling opzetten en onderhouden is dus niet nodig.”

Geld en tijd besparen

Daarna, legt Van Kampen tot slot uit, zet eVerbinding de factuurspecificatie van de Belastingdienst om naar een standaard e-factuur (UBL). “Vervolgens ontvang je in je eigen eVerbinding-account, of via je eigen software, ook alle informatie per kenteken. Zelfs wanneer je eigen software nog niet is gekoppeld kan je er gebruik van maken. De e-factuur kan je namelijk direct downloaden en inlezen. Die werkwijze bespaart onze klanten enorm veel tijd en geld.”

Foto: Robin Britstra