“Je kunt er als dealer dankzij Monti een ander merk bij nemen, maar waarom zou je, als je ook voor andere Honda-producten kunt kiezen?”, aldus Rinus Dalebout, general manager van importeur Honda Nederland. Het Japanse merk verkoopt auto's, tweewielers en producten voor de tuin (maaiers), industrie (generatoren) en marine (buitenboordmotoren). Er zijn in Nederland inmiddels twee autodealers die ook Honda-motorfietsen verkopen: Auto Hensgens in Maastricht en Flevo Motors (Bert Epskamp) langs de A6 in Almere. Volgens Dalebout is Duitsland in die ontwikkeling verder en verkopen sommige dealers zo'n beetje alle Honda-producten. In Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland is Honda Motor Europe Noord bezig om die ontwikkeling te stimuleren. “Uiteindelijk willen we in Nederland in 2008 vier of vijf Experience Centers, omdat we tegen die tijd achtduizend auto's per jaar zullen verkopen. Overigens houden we bij nieuwbouw van een dealer al rekening dat er naast hem bijvoorbeeld een Honda motordealer komt.” Dankzij onder meer de nieuwe Civic (zie foto) rekent Dalebout in 2006 op een verkoop van vijfduizend auto's, circa negenhonderd meer dan in 2005. Daarbij zal nadrukkelijk de zakelijke markt worden opgezocht. “Zeker met de komst van de diesels – ook in de Accord – hebben we daar nu goede kansen. We bezoeken inmiddels dagelijks lease- en fleetbedrijven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding