Eigen weblog ACDelco Benelux

ACDelco Benelux is een eigen weblog begonnen – als eerste garageketen in Nederland, zegt het bedrijf.

De weblog moet de interactie stimuleren met de ACDelco Service Centers en tussen hun klanten. Ook zou de website er persoonlijker door worden. Behalve nieuwtjes uit eigen koker bevat de weblog ook andere branchewetenswaardigheden. Naast eigen medewerkers heeft ook een aantal ‘gastbloggers’ toegang. Klanten zijn eveneens welkom om mee te ‘bloggen’. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt volgens ACDelco dat 54 procent van alle Nederlanders actief gebruikt maakt van weblogs. Daarentegen zet slechts 2,5 procent van de Europese bedrijven het middel in om zijn identiteit te versterken. Een gemiste kans, vindt Guido Weijerman, Marketing & Concept Manager ACDelco Benelux: "Een eigen weblog is dé manier om je klanten vertrouwd te maken met je bedrijf. Een blog zorgt voor interactie, toont de emoties/personen achter een bedrijf en kan leiden tot nieuwe input (van klanten) en nieuwe productideeën."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Eigen weblog ACDelco Benelux - Automobielmanagement.nl

Eigen weblog ACDelco Benelux

ACDelco Benelux is een eigen weblog begonnen – als eerste garageketen in Nederland, zegt het bedrijf.

De weblog moet de interactie stimuleren met de ACDelco Service Centers en tussen hun klanten. Ook zou de website er persoonlijker door worden. Behalve nieuwtjes uit eigen koker bevat de weblog ook andere branchewetenswaardigheden. Naast eigen medewerkers heeft ook een aantal ‘gastbloggers’ toegang. Klanten zijn eveneens welkom om mee te ‘bloggen’. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt volgens ACDelco dat 54 procent van alle Nederlanders actief gebruikt maakt van weblogs. Daarentegen zet slechts 2,5 procent van de Europese bedrijven het middel in om zijn identiteit te versterken. Een gemiste kans, vindt Guido Weijerman, Marketing & Concept Manager ACDelco Benelux: "Een eigen weblog is dé manier om je klanten vertrouwd te maken met je bedrijf. Een blog zorgt voor interactie, toont de emoties/personen achter een bedrijf en kan leiden tot nieuwe input (van klanten) en nieuwe productideeën."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding