Het Beierse concern heeft de winstvoorspelling dan ook fors naar beneden moeten bijstellen, met als gevolg onder meer een aandelenkoersdaling hedenochtend van bijna tien procent, aldus persbureau Reuters.

 

BMW heeft een winstwaarschuwing afgegeven nadat het resultaat over het eerste halfjaar 26 procent lager is uitgevallen. De nettowinst kwam over deze periode uit op 994 miljoen euro vergeleken bij 1,34 miljard in 2007. BMW spreekt van een ‘scherpe verslechtering in de businessomstandigheden gedurende het tweede kwartaal’.

BMW rekent voor 2008 nu op een omzetrendement van rond de vier procent. Bij een stabiele jaaromzet van 56 miljard euro zou dat een winst voor belastingen betekenen van ca. 2,2 miljard. Maar de begin dit jaar aangehouden prognose lag echter op bjna 3,8 miljard. BMW heeft vooral last van de ingestorte markt in de VS, die niet alleen betrekking heeft op de verkoop van nieuwe auto’s maar ook kampt met sterk gedaalde prijzen voor gebruikte auto’s.Dat laatste heeft tot gevolg dat auto’s die terugkomen uit leasecontracten beduidend minder opbrengen dan de oorspronkelijk gecalculeerde restwaarde.

Dat ook BMW zijn verkoopprognose voor VS inmiddels heeft moeten bijstellen zal duidelijk zijn. Niettemin hoopt het bedrijf het grotendeels op te vangen door meer auto’s (met een hogere marge) te verkopen in groeimarkten zoals Rusland.