De familie Reindersten runt al ruim dertig jaar een garagebedrijf  in de Utrechtse probleemwijk Overvecht. In 2006 deed vader Gerard het bedrijf over aan zoon John. In de garage van Reindersten krijgen kansarme jongeren de kans aan hun toekomst te sleutelen. De jongeren worden er opgeleid tot automonteur. "Dit soort jongens moet je niet in de schoolbanken zetten”, stelt John. Reindersten weet als geen ander hoe je jongeren moet triggeren. De succesformule? "Een schop onder de kont en een aai over hun bol! Daarmee krijg je respect van de jongens en leren ze op eigen been te staan”, zegt John.

 

De jury onder leiding van ex-premier Wim Kok nomineerde naast Reindersten ook energiereus NUON, die met haar project Step2Work mensen zonder opleiding een nieuwe kans biedt en Woningstichting Vivare uit Arnhem, Nijmegen die als onbezoldigd regisseur welzijnsclubs ondersteunt om betere diensten te verlenen aan werkloze jongeren.

 

De jury motiveert de toekenning als volgt:

 

Tegen de maatschappelijk achtergrond van de luide roep om tuchtiging van overlast veroorzakende jongeren, zijn hier een nuchtere Utrechter met zijn zoon die dergelijke jongens perspectief geeft. Al tien jaar lang. De jury las naast de feiten ook de verhalen van de tegenslagen en raakte steeds meer onder de indruk van het onverwoestbare optimisme van deze familie. Dat de inzet voor de jongeren nu steeds meer gefaciliteerd wordt, was voor de jury minder bezwaarlijk. Juist voor kleine ondernemers is het verstandig om ook zakelijk te blijven kijken, want zonder renderend bedrijf, geen opleidingsplaatsen. Voor de familie Reindersten hoeft de term maatschappelijk verantwoord ondernemen niet te worden uitgevonden. Ze doen niet anders. De uiteindelijke keuze werd mede ingegeven door ‘ de mens die het accent zet.’ Iets wat Johan ook zeer zou hebben aangesproken. De jury heeft veel waardering voor de onafhankelijkheid van de initiatiefnemer om zich niet teveel aan te trekken van wat anderen vinden en dat hij zich laat leiden door zijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel en compassie met zijn medemens.

 

Het Compliment werd overhandigd door Heleen Hoekstra, de weduwe van Johan Stekelenburg. De prijs bestaat uit vijftienduizend euro en een speciaal kunstwerk.

 

www.startfoundation.nl