De Panamera is ontworpen als een vierdeurs Gran Turismo. De Panamera vertegenwoordigt de vierde modellijn van Porsche naast de 911, de Boxster/Cayman en de Cayenne.  De auto onderscheidt zich vooral ook door zijn afmetingen: hij is 1,93 meter breed en 1,42 meter hoog, breder en lager dan vergelijkbare vierdeurs-sportauto’s. De Panamera volgt de Porsche 911-designfilosofie die al decennialang verfijnd wordt en intussen succesvol is geïntroduceerd op de Boxster, de Cayman en de Cayenne.
Porsche ontwikkelde voor de Panamera ‘superieure en innovatieve motoren die alle Porsche-kwaliteiten in zich verenigen’, aldus de fabrikant. De V-benzinemotoren hebben zes of acht met 300 tot 500 pk. Schakelen gebeurt via een handgeschakelde zesversnellingsbak of een PDK-zeventraps transmissie (Porsche Doppel Kupplung).Als aanvulling op de versies met achterwielaandrijving, heeft de topversie van de Panamera standaard vierwielaandrijving. Verder ontwikkelt Porsche een hybride uitvoering.
De Panamera wordt geproduceerd in Leipzig. Porsche verwacht jaarlijks twintigduizend exemplaren te kunnen verkopen. De auto maakt zijn werelddebuut in het voorjaar van 2009 en aan het eind van de zomer staat hij in de showroom.

 

Zie ook: Porsche wil Volkswagen voor emissienormen