Wie van 29 november tot 15 december een auto koopt bij de Belgische autodealer Cardoen, krijgt er gratis een tweede bij. Bij de promotiestunt kunnen klanten kiezen uit honderd geselecteerde auto’s om te betalen (vanaf 22.800 euro) en honderd andere om gratis mee te nemen. Dat zijn stadswagentjes tot veertienduizend euro, nieuw of bijna nieuw, aldus woordvoerder Ivo Willems. "De auto’s uit de gratis-rij hebben maximaal dertigduizend kilometer gelopen, het criterium voor selectie is dat je in ieder geval niet mag kunnen zien dat ze gebruikt zijn."
De auto’s uit de koop-rij zijn voornamelijk wat grotere personenwagens en bestelwagens, maar er zitten ook cabrio’s en terreinwagens bij. De voertuigen hebben prijzen vanaf 22.800 euro, inclusief btw. Volgens Willems kan Cardoen de gratis auto’s weggeven door de economische crisis, waardoor de fabrikanten c.q importeurs met hun voorraden blijven zitten.

"Importeurs moeten hun quota halen dus die bestellen maar auto’s. Maar nu raken zij die auto’s niet meer kwijt en staan ze te verstoffen op de parking. Daar profiteren wij van. De partijen weten ons inmiddels te vinden, wij hoeven niet meer gaan zoeken." 

Cardoen gaat van de actie ‘niet rijk’ worden, zegt Willems: "Maar wij mogen auto’s niet met verlies verkopen dus zo slecht is het ook niet. Wij willen gewoon een duidelijk signaal afgeven. Het lijkt nu overal minder te gaan en de autowereld krijgt als een van de eerste branches de klappen als de consument weigert te kopen. Maar de autowereld kan er ook veel zelf aan doen. Mensen die uitgeslapen zijn, kunnen nu zaken doen. Ik zal voor u een bekende Hollander citeren: ‘elk nadeel hep ze voordeel’."

Zie ook: Belgen verwachten kwart minder verkopen in 2009
Cardoen, die acht verkooppunten heeft in België heeft en een ‘stock’ van dertienhonderd wagens, zegt dat zijn actie niet in strijd is met EU-regels. Alleen in België zou hij nog problemen kunnen krijgen met de wet die koppelverkoop verbiedt. Cardoen zelf prijst zijn laatste actie aan met het motto: ‘Cardoen laat je meeprofiteren van de autocrisis in Zuid-Europa’. Met name in Spanje is de autoverkoop gigantisch ingezakt wat voor de inkoop van Cardoen mogelijkheden biedt. Maar ook Italië en Frankrijk en zelfs Duitsland zouden geschikte plekken voor inkoop zijn.

Zie ook: Autoverkopen in Europa storten in