De doorstart van het Honda-team in de vorm van Brawn GP werd zondag 18 oktober wereldkampioen. De Brit Jenson Button werd zondag wereldkampioen Formule 1, Rubens Barrichello werd tweede. Beide coureurs rijden voor Brawn Grand Prix, voorheen het team van Honda. Team Brawn won met afstand het constructeurskampioenschap.
Technicus Ross Brawn nam het team in maart van 2009 over van Honda. Het Engelse mediabureau Margaux Matrix analyseerde de tv-uitzendingen van de races en de advertentietarieven in achttien landen.  In de eerste vijftien van de zeventien wedstrijden reden de ex-Honda-auto’s van Brawn 8,5 uur in beeld. Dat is meer dan Ferrari en ruim drie keer zoveel als Honda vorig seizoen behaalde toen het als negende eindigde in het wereldkampioenschap voor constructeurs.
Honda stapte uit de sport om geld te besparen. Door de kredietcrisis zijn de autoverkopen gedaald. De maatregel leverde bijna 150 miljoen euro aan bezuinigingen op. Honda was sinds 2005 met een eigen team actief in de Formule 1. Honda-directeur Takanobu Ito zegt geen spijt te hebben van de beslissing van zijn voorganger Takeo Fukui. Het F1-geld wordt volgens hem gebruikt voor onderzoek naar brandstofbesparing. Vierhonderd technici van het F1-team zouden zijn overgeheveld naar de afdeling consumentenauto’s.
Eén van de grote winnaars zou de Britse miljardair Richard Branson zijn. Voor een spotprijs (rond de drie miljoen euro) sponsorde zijn bedrijf Virgin het team van Brawn. De auto van Brawn was bijna het hele seizoen maagdelijk wit. Doordat de overname van het Honda-team pas een maand voor de start van het seizoen rond kwam, was er niet voldoende tijd om grote sponsoren te contacteren. Branson sprong in het gat en de naam Virgin stond toen een seizoen lang op de raceauto’s van Brawn. In de eerste vijftien races kreeg Virgin televisie-exposure ter waarde van bijna veertig miljoen euro. (Bloomberg, Z24)

Zie ook: Toyota gaat adverteren voor een miljard dollar