Onder prosumers (sterk vooroplopende en beïnvloedende consumenten) deelt Volkswagen zijn plek met Audi. Toyota was lang toonaangevend op het gebied van betrouwbaarheid maar lijkt een hoge prijs te betalen voor alle heibel met mankementen, aldus de onderzoekers. Alleen Fiat scoort in deze peiling lager op vertrouwen.         

Het momentum van de automerken tezamen is nagenoeg nul. Maar ook dat is nog steeds boven het gemiddelde van alle tweehonderd merken uit het onderzoek. Consumenten onderscheiden een positieve beweging bij drie merken. Peugeot heeft zich daar als Frans merk tussen het Duitse gezelschap van Volkswagen en Audi genesteld. Prosumers zien ook bij BMW en Toyota een positieve dynamiek. BMW weet blijkbaar beter op de huidige tijdsgeest in te spelen dan aartsrivaal Mercedes. Maar Audi is het merk dat er met het spreekwoordelijke bot vandoor gaat: zowel op dynamiek als vertrouwen worden nu BMW en Mercedes gepasseerd.

Hierbij zij aangetekend dat Euro RSCG sinds jaar en dag de reclame voor Peugeot (en Citroën) maakt. Met Brand Momentum 2010 brengt het bureau de huidige en toekomstige populariteit van automerken in kaart. Brand Momentum is dé barometer voor de huidige en toekomstige populariteit van 200 merken in Nederland. Het onderzoek wijst uit dat vooral merken die de macht bij de consument leggen het tij mee hebben. Met de trillingen van de kredietcrisis nog in de benen wil de consument zijn lot niet langer in handen leggen van de gevestigde orde.

Merkcategorieën met een institutioneel karakter hebben het zwaar, evenals merken die zich te veel voorstaan op hun ‘staat van dienst’.

Brand Momentum is onderdeel van Euro RSCG’s internationale Prosumer Pulse-onderzoek. De dynamische meting is te vergelijken met politieke opiniepeilingen. De dynamiek is van belang omdat blijkt dat de huidige positie van een merk interessant is, maar dat een waargenomen beweging een veel grotere voorspellende waarde heeft.

Brand Momentum is een volledig online onderzoek onder ruim 1.350 Nederlanders

Zie ook http://www.brandmomentum.nl/.