Op 30 juni verdedigt de Nieuw-Zeelandse autocoureur Rod Millen het elektrische snelheidsrecord dat Toyota vorig jaar tijdens de 20 kilometer lange race op zijn naam zette.

Vorig jaar verbrak Toyota met zo’n twee minuten het record voor elektrische auto’s met een beklimming van de Pikes Peak in 10:15,38 (Zie filmpje onderstaand). Toyota en Millen willen dit jaar met de nieuwe elektrische EV P002 proberen de 10 minuten-barrière te doorbreken. Millen is een Pikes Peak-veteraan, heeft veel ervaring met Toyota-raceauto’s en is tevens bezitter van het elektrische ronderecord op de Nordschleife van de Nürburgring. Hij neemt het op tegen onder meer de elektrische raceauto’s van Peugeot en Hyundai.

De twee elektromotoren van de vernieuwde EV P002 produceren nu samen 54 kW/74 pk meer waardoor het maximale vermogen 400 kW/544 pk bedraagt. Ook zetten de krachtbronnen die voorheen 300 Nm trekkracht leverde nu een indrukwekkender koppel op de weg van 1.200 Nm. De topsnelheid bedraagt 230 km/uur en benodigde stroom voor de race wordt opgeslagen in lithium-ceramic-accu van 42 kWh. Omdat er geen laadpunten op de berg geïnstalleerd zijn, gaat er een Toyota Hiace mee die uitgerust is met een generator en snellader om de EV P002 op te laden.

Bron: Zerauto 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding