Dit blijkt uit cijfers van mediaonderzoekbureau Nielsen, bewerkt door Aumacon.  Het eerste halfjaar van 2014 is door de importeur beduidend meer aan reclame uitgegeven. In totaal ging er (bruto) ruim 213 miljoen euro richting mediabureau’s, dat is nagenoeg zeventien procent meer dan een jaar tevoren in dezelfde periode. Aangezien in dit eerste halfjaar de autoverkopen met bijna zes procent inzakten is deze toename van reclamedruk extra opmerkelijk.  De marketingmanagers werden daarbij wel steeds gerichter in hun reclame-inkoopmix. Voor televisiereclame (+31 procent) gaat de knip zelfs royaal open, radio moet genoegen nemen met een budgettoename van slechts 5,8 procent. Out of home (billboards) volgen de markttrend met een toename van 16,4 procent. Het marktaandeel van televisie in de totale mediadruk is maar liefst naar 63 procent geklommen, radio zit nu op 21 procent, out of home op acht procent.
Uitgevers van gedrukte media maken zich ongetwijfeld grote zorgen over de automotive.  Het budget voor dagbladen was in H1 nog  maar 5,7 miljoen euro – een halvering. Dagbladen zijn nog maar goed voor een schamele drie procent van de bruto mediamix.  Nog slechter ziet het er nog uit voor de tijdschriften. Publieksbladen haalden in H1 nog maar 2,9 miljoen euro uit de automotive binnen, vakbladen haalden samen niet eens een ton van de automerken.

Opmerkelijk is het uitgavenpatroon van de Franse merken geweest, vooral van Peugeot. Dat stond vorig jaar nog bescheiden op een zevende plek maar staat nu op de toppositie – nipt voor Renault en Citroën. Bij Peugeot vergt vooral de introductie van de nieuwe 308 veel geld, bij Renault is de nieuwe Clio verantwoordelijk voor het grootste deel van het budget. Ford (-11%), Opel (-25%), Kia (+1%) en Volkswagen (-1%) kozen daarentegen voor zuinigheid.

Meer hierover in AM nummer 8 van augustus.