Alleen een in 2014 geïntroduceerd, compleet nieuw model kan meedingen. Een ander criterium is dat er jaarlijks minimaal vijfduizend stuks zijn geproduceerd. Volgens de Car of the Year organisatie voldoen dit jaar 31 auto’s aan deze criteria. Die longlist is nu teruggebracht naar zeven auto’s.

Op het eerste oog zijn het redelijk conventionele modellen, in ieder zonder elektrische of hybride aandrijving. Volgens de ANWB, die met Autovisie namens Nederland in de jury zit, betreft het ditmaal vooral ‘nuchtere’ auto’s: BMW 2-Serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes-Benz C-Klasse, Nissan Qashqai, Renault Twingo en de Volkswagen Passat.

De verkiezing Auto van het Jaar bestaat sinds 1964 en wordt beschouwd als de belangrijkste trofee in de auto-industrie. De jury bestaat tegenwoordig uit 58 journalisten uit 21 Europese landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding