De reclamewereld staat op z’n achterste benen want auto’s zijn op dit moment in Frankrijk goed voor 3,5 miljard aan opbrengsten, 10 procent van alle reclamegelden. Het voorstel is afkomstig van parlementslid Matthieu Orphelin. Hij ergerde zich dood aan een spotje voor een Mercedes X-Klasse, een auto die 2,1 ton weegt en 230 g/km CO2-uitstoot veroorzaakt.

“Dit is absoluut verwerpelijk. We praten in het parlement voortdurend over duurzaamheid en elektrisch rijden, daar passen dit soort uitingen niet meer in.” Daarbij komt nog dat uit net onthulde cijfers blijkt dat ook in Frankrijk door de opmars van de SUV de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s juist toeneemt. Orphelin heeft daarom met enkele collega’s een wetsvoorstel ingediend om reclame voor de meest vervuilende auto’s ronduit te verbieden. “De aan deze autoreclame bestede gelden zouden zoveel mogelijk overgesluisd moeten worden naar EV’s of andere vormen van duurzaam vervoer,’’ zegt hij om de advertentiebureaus wat gerust te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding