Het probleem met de autosleutel, waardoor de motor plotseling kan stoppen, is in die tien jaar vermoedelijk de oorzaak geweest voor zeker dertig ongelukken waarbij 13 doden zijn gevallen.

De veiligheidscommissie van het Amerikaanse Congres heeft nu besloten een officieel onderzoek in te stellen. Ook de bekende verkeersveiligheidsdienst werpt zich op het dossier. Volgens de eerste gegevens hebben technici van General Motors de problemen verschillende malen gerapporteerd nadat ze er bij testritten mee geconfronteerd werden. Verzoeken om het technische gebrek te verhelpen werden echter afgewimpeld omdat dat te veel zou gaan kosten.  

General Motors heeft pas vorige maand een terugroepactie gelast. Inmiddels is het aantal daarbij betrokken auto’s verdubbeld naar 1,6 miljoen. In de VS wordt de commotie ook gezien als vuurdoop voor de pas aangetreden nieuwe topvrouw van General Motors, Mary Barra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding