De lithium batterij is daarbij in tientallen kleine stukjes over grote afstand uit elkaar gespat. "Mijn mannen werden besproeid met projectielen. De brandweer is tegenwoordig goed getraind in het omgaan met brand in een elektrische auto maar zoiets hebben we toch nog nooit meegemaakt," aldus commandant Kevin Jones van de brandweer in Indianapolis. Ook andere automobilisten moesten zich snel in veiligheid brengen. De 27-jarige bestuurster, die binnenkort zou gaan trouwen, en haar 44-jarige baas zijn bij het ongeval om het leven gekomen.

Vanwege het gevaar duurde het geruime tijd voordat de brandweer de brandende auto kon blussen. Jones: "Die batterijen worden ontzettend heet, het kostte enorm veel water om die uit te krijgen." Volgens Tesla stond de Autopilot niet aan omdat de met hoge snelheid rijdende auto anders vanzelf had afgeremd. De politie van Indianapolis onderzoekt echter wel verder wat de situatie rond de Autopilot precies was.