Londense ‘cabbies’ (taxichauffeurs) zijn zonder meer te spreken over de rij-eigenschappen van de elektrische TX, hoewel ze wel klagen over de hoge prijs vergeleken bij de oude dieselversie. Maar ze krijgen nog geen vergunning om daar ook mee te gaan rijden vanwege technische problemen met de meter. Die meter loopt op regelmatige elektrische pulses uit de motor die aangeven hoe ver er gereden is.

Oplossing 

De fabrikant, eigendom van het Chinese Geely, werkt er samen met de leverancier, hard aan om het mankement op te lossen. "Het signaal vanuit de auto wordt niet goed opgepakt door de meters. We zoeken nu naar een geschikte converter zodat de taxi’s wel goedgekeurd kunnen worden," zegt een woordvoerder. LEVC werkt ook hard aan een ander bekend breekpunt voor elektrische voertuigen: de aanleg van voldoende laadpunten om de taxi’s daadwerkelijk op de weg te houden.