Het ministerie van transport heeft BMW daarvoor een boete van rond 10 miljoen dollar opgelegd. Ook is een verder justitieel onderzoek gelast dat nog eens tot een forse boete kan leiden. 

Volgens het ministerie heeft een onderzoeksteam vastgesteld dat gebreken in de betrokken BMW’s leidden tot het lekken van koelvloeistof waardoor brand kon ontstaan in de motor. BMW heeft die problemen pas erkend nadat in Zuid-Korea zelf zeker veertig auto’s daadwerkelijk in de fik waren gevlogen. 

Inmiddels zijn in dat land 22.670 auto’s teruggeroepen en heeft BMW elders in de wereld vanwege hetzelfde probleem 1,6 miljoen auto’s naar de dealer terug laten komen. Daarbij gaat het om 42 modellen, waaronder de 520d en 320d, die zijn gebouwd tussen 2011 en 2016. 

In Zuid-Korea heeft het probleem en de vele negatieve publiciteit geleid tot een flinke daling van de afzet van BMW. De nationale importeur heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden.