Tellerrapport wordt gratis

Sinds 1 januari 2019 biedt de RDW het tellerrapport gratis aan. Ook de tellerstandencheck kost vanaf dan niets. Met deze maatregel willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW mensen stimuleren om voor de aankoop van een auto de kilometerstand van hun voertuig goed te controleren.

In Nederland hebben naar schatting 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens een teruggedraaide teller (ongeveer 2,7% van het wagenpark). Ondanks dat het manipuleren van kilometerstanden volgens de wet illegaal is, zijn dagelijks tientallen Nederlanders het slachtoffer van tellerfraude. Een voertuig met gehackte kilometerteller leidt gemiddeld tot zo’n duizend euro schade, omdat deze veel duurder is in aanschaf en onderhoud dan je op basis van de kilometerstand mag verwachten.

Een koper kan zich tegen tellerfraude wapenen door de verkoper om een tellerrapport te vragen of zelf de tellerstand te checken op de website van de RDW. Met het tellerrapport, de tellerstandencheck en de gratis voertuiginformatie kan iedereen die een auto wil kopen controleren of de tellerstand betrouwbaar is. Het gratis verstrekken van informatie over tellerstanden is een pilot en duurt een jaar. Na afloop van de pilot wordt gekeken of de maatregel effect heeft gehad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Tellerrapport wordt gratis - Automobielmanagement.nl

Tellerrapport wordt gratis

Sinds 1 januari 2019 biedt de RDW het tellerrapport gratis aan. Ook de tellerstandencheck kost vanaf dan niets. Met deze maatregel willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW mensen stimuleren om voor de aankoop van een auto de kilometerstand van hun voertuig goed te controleren.

In Nederland hebben naar schatting 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens een teruggedraaide teller (ongeveer 2,7% van het wagenpark). Ondanks dat het manipuleren van kilometerstanden volgens de wet illegaal is, zijn dagelijks tientallen Nederlanders het slachtoffer van tellerfraude. Een voertuig met gehackte kilometerteller leidt gemiddeld tot zo’n duizend euro schade, omdat deze veel duurder is in aanschaf en onderhoud dan je op basis van de kilometerstand mag verwachten.

Een koper kan zich tegen tellerfraude wapenen door de verkoper om een tellerrapport te vragen of zelf de tellerstand te checken op de website van de RDW. Met het tellerrapport, de tellerstandencheck en de gratis voertuiginformatie kan iedereen die een auto wil kopen controleren of de tellerstand betrouwbaar is. Het gratis verstrekken van informatie over tellerstanden is een pilot en duurt een jaar. Na afloop van de pilot wordt gekeken of de maatregel effect heeft gehad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding