Subaru is tot de conclusie gekomen dat het zelf ontwikkelen van zo’n auto te duur is. Het Japanse merk werkt al op een aantal terreinen samen met Toyota en stuurt ook regelmatig grote groepen technici naar de veel grotere partner. Het nieuwe partnerschap is een volgend voorbeeld van de manier waarop grote autofabrikanten de handen ineen slaan om de kosten van de elektrificering te delen.

Eerder kondigden Volkswagen Groep en Ford alsmede General Motors en Honda al soortgelijke ‘coalities’ aan. Binnen de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi wordt eveneens nauw samengewerkt bij elektrische auto’s, zowel personen- als bestelwagens. Aan de andere kant liet Mike Manley, de baas van Fiat Chrysler Automobiles, vorige week nog weten dat hij liever grote boetes betaalt omdat zijn auto’s niet aan de emissie-eisen voldoen dan kapitalen uit te trekken voor de bouw van elektrische voertuigen.