Volvo Cars onderzoekt gebruik fossielvrij staal

Volvo Cars bundelt de krachten met de Zweedse staalproducent SSAB om de ontwikkeling van fossielvrij, hoogwaardig staal te onderzoeken voor gebruik in de auto-industrie. Volvo is de eerste autofabrikant die samenwerkt met SSAB en het HYBRIT-initiatief: een project van de staalindustrie op het gebied van de ontwikkeling van fossielvrij staal.

HYBRIT is opgericht door staalproducent SSAB, ijzerertsproducent LKAB en energiebedrijf Vattenfall. De staalindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde directe koolstofemissies. Het initiatief heeft tot doel het gebruik van cokeskolen, die traditioneel nodig zijn voor de staalproductie op basis van ijzererts, te vervangen door fossielvrije elektriciteit en waterstof. Het resultaat zal naar verwachting de eerste fossielvrije staalproductietechnologie ter wereld zijn, vrijwel zonder ecologische voetafdruk.

Conceptauto

Als onderdeel van de samenwerking is Volvo de eerste autofabrikant die de beschikking krijgt over SSAB-staal uit de proeffabriek van HYBRIT in Luleå, Zweden. Dit staal wordt gebruikt voor testdoeleinden en mogelijk voor een conceptauto. In 2026 wil SSAB de markt op commerciële schaal voorzien van fossielvrij staal. Volvo wil ook de eerste autofabrikant zijn die fossielvrij staal gebruikt voor zijn eigen productieauto’s.

Emissiereducties

“Omdat we onze totale ecologische voetafdruk voortdurend verkleinen, weten we dat op staalgebied verdere vooruitgang is te boeken”, zegt Håkan Samuelsson, CEO van Volvo Cars. “De samenwerking met SSAB op het gebied van fossielvrije staalontwikkeling kan aanzienlijke in onze toeleveringsketen opleveren.” Op korte termijn zijn deze en andere stappen gericht op het met 40 procent verminderen van de ecologische voetafdruk van de levenscyclus per auto in de jaren 2018 tot 2025. Tegen 2040 wil Volvo een klimaatneutraal bedrijf zijn.

Lees ook:
Volvo wil 2,5 miljoen ton minder CO2 uitstoten in 2025

Volvo Cars onderzoekt gebruik fossielvrij staal - Automobielmanagement.nl

Volvo Cars onderzoekt gebruik fossielvrij staal

Volvo Cars bundelt de krachten met de Zweedse staalproducent SSAB om de ontwikkeling van fossielvrij, hoogwaardig staal te onderzoeken voor gebruik in de auto-industrie. Volvo is de eerste autofabrikant die samenwerkt met SSAB en het HYBRIT-initiatief: een project van de staalindustrie op het gebied van de ontwikkeling van fossielvrij staal.

HYBRIT is opgericht door staalproducent SSAB, ijzerertsproducent LKAB en energiebedrijf Vattenfall. De staalindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde directe koolstofemissies. Het initiatief heeft tot doel het gebruik van cokeskolen, die traditioneel nodig zijn voor de staalproductie op basis van ijzererts, te vervangen door fossielvrije elektriciteit en waterstof. Het resultaat zal naar verwachting de eerste fossielvrije staalproductietechnologie ter wereld zijn, vrijwel zonder ecologische voetafdruk.

Conceptauto

Als onderdeel van de samenwerking is Volvo de eerste autofabrikant die de beschikking krijgt over SSAB-staal uit de proeffabriek van HYBRIT in Luleå, Zweden. Dit staal wordt gebruikt voor testdoeleinden en mogelijk voor een conceptauto. In 2026 wil SSAB de markt op commerciële schaal voorzien van fossielvrij staal. Volvo wil ook de eerste autofabrikant zijn die fossielvrij staal gebruikt voor zijn eigen productieauto’s.

Emissiereducties

“Omdat we onze totale ecologische voetafdruk voortdurend verkleinen, weten we dat op staalgebied verdere vooruitgang is te boeken”, zegt Håkan Samuelsson, CEO van Volvo Cars. “De samenwerking met SSAB op het gebied van fossielvrije staalontwikkeling kan aanzienlijke in onze toeleveringsketen opleveren.” Op korte termijn zijn deze en andere stappen gericht op het met 40 procent verminderen van de ecologische voetafdruk van de levenscyclus per auto in de jaren 2018 tot 2025. Tegen 2040 wil Volvo een klimaatneutraal bedrijf zijn.

Lees ook:
Volvo wil 2,5 miljoen ton minder CO2 uitstoten in 2025