Volkswagen kan de nieuwe suv, die is gebaseerd op de Golf 5, wel in Wolfburg produceren maar dan moeten de bonden akkoord gaan met het feit dat de auto wordt gemaakt onder het Auto 5000-programma. Dat is geïntroduceerd om banen te creëren voor langdurig werklozen. Analisten schatten dat dergelijke werknemers twintig tot veertig procent minder betaald krijgen dan gebruikelijk is in de autofabrieken, schrijft de zakenkrant Financial Times. Volkswagen zou hiermee aangeven dat de mensen die de suv bouwen genoegen moeten nemen met een loonsverlaging. Een groot probleem van VW is dat de fabriek in Wolfsburg maar op zeventig procent van de capaciteit draait. De nieuwe chef van Volkswagen merkengroep (VW, Skoda en Bentley), Wolfgang Bernhard, wil de kosten naar beneden hebben. Zijn doel is zeven miljard euro te besparen tot 2007. De beslissing over de suv wordt op 26 september genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding