De zestiende kunst-BMW is klaar

BMW wist met de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (41) opnieuw een gerenommeerde kunstenaar te strikken voor zijn Art Car-project. Dat project loopt al sinds 1975.

En nu is de zestiende Art Car klaar: de H2R. Voluit genoemd: ‘Your Mobile Expectations: BMW H2R Project’. De auto is van 29 mei tot 20 juli te zien in het museum Pinakothek der Moderne Kunst in München. BMW bracht zijn H2R, de als een waterdruppel gestroomlijnde waterstofauto, in 2005 al naar Eliasson’s Berlijnse atelier. Begin 2007 zou de kunstauto klaar zijn maar er kwam een jaartje bij. Eliasson, vooral beroemd dankzij zijn installatie het Weer Project (Zon) in de Londense Tate Modern in 2003, heeft beroemde voorgangers in het kunst- annex reclameproject van BMW. Denk aan Roy Lichtenstein, Frank Stella, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, allemaal maakten ze kunst van een auto. De vaak nogal opzichtig kleurige BMW’s duiken geregeld op in de wereldberoemde musea. Het idee voor het BMW kunstproject kwam in 1975 van de Franse veilingmeester en coureur Hervé Poulain. Hij liet zijn BMW 3.0 CSL beschilderen door zijn Amerikaanse vriend en kunstenaar Alexander Calder. Enthousiast publiek tijdens de 24 Uur van Le Mans maakte de BMW-bazen enthousiast. Voor het BMW H2R Project verwijderde Eliassson de bestaande carrosserie om deze te vervangen door een reflecterende huid met complexe metalen vormen. Vervolgens werd het geheel in een ijskoude ruimte zorgvuldig besproeid met in totaal tweeduizend liter water, waardoor de H2R werd bedekt met een dikke laag ijs. Met behulp van geelgekleurde lampen wordt het ijzige kunstobject van binnenuit verlicht, als symbool voor de gespannen relatie die er bestaat tussen de auto-industrie en het broeikaseffect. Om de ijslaag rond de auto te conserveren, wordt het H2R Project tentoongesteld in een ruimte die 24 uur per dag wordt gekoeld.

De zestiende kunst-BMW is klaar - Automobielmanagement.nl

De zestiende kunst-BMW is klaar

BMW wist met de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (41) opnieuw een gerenommeerde kunstenaar te strikken voor zijn Art Car-project. Dat project loopt al sinds 1975.

En nu is de zestiende Art Car klaar: de H2R. Voluit genoemd: ‘Your Mobile Expectations: BMW H2R Project’. De auto is van 29 mei tot 20 juli te zien in het museum Pinakothek der Moderne Kunst in München. BMW bracht zijn H2R, de als een waterdruppel gestroomlijnde waterstofauto, in 2005 al naar Eliasson’s Berlijnse atelier. Begin 2007 zou de kunstauto klaar zijn maar er kwam een jaartje bij. Eliasson, vooral beroemd dankzij zijn installatie het Weer Project (Zon) in de Londense Tate Modern in 2003, heeft beroemde voorgangers in het kunst- annex reclameproject van BMW. Denk aan Roy Lichtenstein, Frank Stella, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, allemaal maakten ze kunst van een auto. De vaak nogal opzichtig kleurige BMW’s duiken geregeld op in de wereldberoemde musea. Het idee voor het BMW kunstproject kwam in 1975 van de Franse veilingmeester en coureur Hervé Poulain. Hij liet zijn BMW 3.0 CSL beschilderen door zijn Amerikaanse vriend en kunstenaar Alexander Calder. Enthousiast publiek tijdens de 24 Uur van Le Mans maakte de BMW-bazen enthousiast. Voor het BMW H2R Project verwijderde Eliassson de bestaande carrosserie om deze te vervangen door een reflecterende huid met complexe metalen vormen. Vervolgens werd het geheel in een ijskoude ruimte zorgvuldig besproeid met in totaal tweeduizend liter water, waardoor de H2R werd bedekt met een dikke laag ijs. Met behulp van geelgekleurde lampen wordt het ijzige kunstobject van binnenuit verlicht, als symbool voor de gespannen relatie die er bestaat tussen de auto-industrie en het broeikaseffect. Om de ijslaag rond de auto te conserveren, wordt het H2R Project tentoongesteld in een ruimte die 24 uur per dag wordt gekoeld.