Initiatiefnemers zijn Frans Lievaart en Matthijs Meulenbelt. Zij beginnen hun autofabriek op de vliegbasis Twenthe. De twee Delftse ingenieurs hebben met de Universiteit Twente een samenwerkingsovereenkomst gesloten, voeren nu gesprekken met investeerders en onderhandelen over de locatie, aldus De Twentsche Courant Tubantia.

 

Avions Voisin wil een auto in de markt zetten waarbij in het ontwerp rekening wordt gehouden met de wensen van de koper. Dat kan volgens Lievaart omdat Avions Voisin per jaar tussen de vijftig en tweehonderd auto’s wil produceren. "Geen massaproductie. Je ziet dat veel autofabrikanten die een businessmodel hebben dat gestoeld is op massaproductie nu in de problemen komen."

 

Wat Lievaart betreft is de tijd dan ook rijp voor ‘een ander soort auto’. De auto die in Twente ontworpen en gefabriceerd wordt, valt in de zogenaamde executive klasse, vergelijkbaar met de BMW 5-serie. De consumentenprijs komt rond de 75 duizend euro te liggen.

 

Naast de verkoop van auto’s wil Avions Voisin vooral de markt betreden van innovatieve toepassingen voor de autoindustrie. "We hopen dat we samen met de UT toepassingen kunnen ontwikkelen die we kunnen doorverkopen aan de grote fabrikanten en toeleveranciers. We willen ons gaan toeleggen op eco-efficiënte auto’s."

 

De autofabriek biedt ook mogelijkheden voor de Universiteit Twente. 

Eind maart hopen de twee ondernemers hun plan rond te hebben. In 2010 moet het eerste prototype auto klaar zijn.

 

Avions Voisin was een Franse fabrikant van luxe personenauto’s uit een industrievoorstad van Parijs. Het merk werd in 1919 opgericht door Gabriel Voisin, een luchtvaartpionier die zijn ervaring in de luchtvaart wilde toepassen in de autoindustrie. De fabriek moest in 1936 de productie staken door financiële problemen. De oprichter startte na de Tweede Wereldoorlog de productie van een kleine auto onder de naam Biscooter. Zie op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Avions_Voisin