Het TÜV rapport is de Duitse equivalent van de APK keuring. De Japanner viel bij deze keuring het minst vaak door de mand.

De TÜV rapportage van 2011 is gebaseerd op 7.253.709 keuringen die uitgevoerd werden tussen juli 2009 en juni 2010. Winnaar was, bij de modellen tot een leeftijd van drie jaar, de Toyota Prius. De auto is dus niet alleen toonaangevend qua brandstofverbruik, maar ook qua bouwkwaliteit. Van alle onderzochte exemplaren van de Prius bleek er bij 2,2 procent een mankement te zijn. Het gemiddelde ligt op 19,5 procent.

Gedeeld tweede in het onderzoek werd de Porsche 911, die vorig jaar nog eerste eindigde. De sportwagen behaalde een gebrekenindex van 2,3 procent. Dat is even laag als de score van de Mazda2 en de Toyota Auris.

Laatste in het TÜV onderzoek werd de Kia Carnival. Bij 23,8 procent van de onderzochte exemplaren bleek wat loos te zijn. Andere afraders als het om reparatiegevoeligheid gaat zijn de Hyundai Atos (12,2 procent), de Fiat Doblò (11,8 procent) en de Volvo XC90 (11,2 procent).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding