Beide modellen maken deel uit van het elektrificatieprogramma van Ford, dat bestaat uit 5 elektrische modellen die tussen nu en medio 2013 in Europa op de markt zullen komen.

De geheel nieuwe Focus Electric is de emissievrije personenauto van Ford. De elektromotor van deze emissieloze gezinswagen wordt gevoed door een lithium/ion accusysteem dat door de Amerikaanse autofabrikant is ontworpen in samenwerking met leverancier LG Chem. Het accusysteem gebruikt verwarmde en gekoelde vloeistof om de accuduur en de brandstofvrije actieradius te optimaliseren. "De Focus Electric is de eerste van onze reeks geëlektrificeerde auto’s, waarmee we laten zien dat we de consument een ruime keuze willen bieden in geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven modellen", aldus Gerard Bolder, algemeen directeur van Ford Nederland. De Focus Electric wordt medio 2012 in Europa geïntroduceerd.

De elektrische Ford Transit Connect die zijn Nederlandse debuut tijdens de AutoRAI 2011 zal beleven, is een studiemodel dat is gebaseerd op een Transit Connect Combi met geel kenteken. Deze Transit Connect variant is uitgerust met dezelfde elektrische aandrijving als de Transit Connect Electric Van (bestelauto) die later dit jaar in Europa op de markt. De emissieloze licht bestelauto is ontwikkeld in samenwerking met Azure Dynamics, Fords Amerikaanse partner op het gebied van geëlektrificeerde auto’s, en is uitgerust met zogeheten Force Drive elektrische aandrijving. Deze wordt gevoed door een geavanceerde accu van Johnson Controls-Saft. De Transit Connect Electric heeft een topsnelheid van 120 km/u en een actieradius van 130 kilometer. De lithium/ion accu wordt, via een ingebouwde omvormer, opgeladen vanaf een standaard stopcontact.

Ford zal binnen nu en 2013 het assortiment verbreden met vijf geëlektrificeerde modellen. Zo introduceert Ford in Europa tussen nu en 2013 niet alleen de Focus en Transit Connect Electric, maar ook de C-Max Energi (een via het stopcontact oplaadbare hybride), de C-Max Full Hybrid (idem, maar dan in staat om op korte afstand op louter stroom te rijden) én een hybride sedan op basis van de Focus Sedan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding