Dat meldt De Telegraaf. Tot nu toe wordt de nieuwe Auto van het Jaar steeds eind november bekend gemaakt, afwisselend in het land van het autoblad dat de organisatie van de verkiezing verzorgt. Dat zijn Auto (Italië), AutoCar (Groot-Brittannië), Autopista (Spanje), l’Automobile (Frankrijk), Stern (Duitsland), Vi Bilägare (Zweden) en het Nederlandse Autovisie (onderdeel De Telegraaf). Het organisatiecomité van de Auto van het Jaar-verkiezing wil een meer uniforme structuur in de bekendmaking van de winnende auto.

Op de middag vóór de persdag van de Zwitserse autotentoonstelling worden tijdens een live-event de laatste stemmen geteld. Daarna wordt de winnende auto bekend gemaakt.

Doordat de nieuwe Auto van het Jaar de dag erna meteen prominent op de Salon van Genève in de schijnwerpers staat, verwachten alle partijen meer aandacht voor de winnaar en de verkiezing. Aan de 2012-verkiezing van de Auto van het Jaar mogen auto’s deelnemen die op 31 december in minstens vijf Europese landen commercieel verkrijgbaar zijn. Voorheen was die datum 1 december. De eerste stemronde van de jury vindt plaats begin januari, waarna de ‘shortlist’ van zeven finalisten op de tweede maandag van die maand (dit keer 9 januari 2012) bekend zal worden gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding