Bij de e-HDi is de 1.6 HDi-motor uitgevoerd met een omkeerbare dynamo die ook als startmotor dient. Verder beschikt het systeem over de mogelijkheid om tijdens het uitrijden energie terug te winnen en deze op te slaan in een speciale accu die op zijn beurt dan weer zorgt voor extra energie tijdens het starten (e-booster). Het concept biedt een vijftien procent lager verbruik in stadsverkeer, claimt Peugeot. Het starten zou veertig procent sneller gaan dan bij een startstopsysteem met conventionele startmotor. De uitstoot van de twee nieuwe versies is respectievelijk 122 g/km CO2 voor de 3008 1.6 l e-HDi en 127 g/km CO2 voor de 5008 1.6 l e-HDi. De prijzen zijn vastgesteld op respectievelijk 32.380 en 32.830 euro.

             

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding