Citroën Tubik en DS5

Citroën heeft een grote stand, waar de DS5 centraal zal staan. Hij gaat vergezeld van de Tubik Concept. De nieuwe DS-versie is na de DS3 en DS4 dus de derde loot aan het nieuwe gamma waarvoor de historische type-aanduiding van stal werd gehaald. De Tubic ontwerpstudie is extreem, zoals dat bij Citroën hoort. Hij is geïnspireerd door de vroegere bestelauto met zijn geribbelde carrosserie. De Tubik grijpt daar met zo’n motorkap en ook met de voorruit-met-middenstijl naar terug. Bij de IAA wordt de elektrische C-Zero ingezet voor testritten.


Ducati Diavel AMG Sepcial Edition

Niet alleen BMW presenteert op de IAA motorfietsen, ook Ducati ontbreekt niet. Met de Power-Cruiser in AMG-jasje laten de Italianen het eerste product van de samenwerking zien met AMG. De motorfiets is gebaseerd op de Ducati Diavel.


Eterniti Hemera Concept

Een echte primeur is de komst van het luxe merk Eterniti. Het Britse merk presenteert op de IAA de Hemera Concept, die is gebaseerd op de Porsche Cayenne. De carrosserie is van koolstofvezelcomposiet. Nadere details worden pas op de show vrijgegeven. Wél weten we dat ingenieurs als Alistair Macqueen (ex-Jaguar) in het Eterniti-team is opgenomen. Hij was verantwoordelijk voor de XJ 220.

  

Ferrari 458 Spider

Op de Ferrari-stand wordt het weer dringen geblazen. Nu om een glimp op te vangen van de wereldpremière van de 458 Spider.  De nieuwe Ferrari heeft een klapdak, dat naar zeggen 25 kg minder weegt dan een zachte kapconstructie. Dat gewicht is er weer bij gekomen voor de verstevigingen: de auto weegt 1430 kg. Daarom is hij een fractie langzamer dan zijn dichte broeder: sprinten naar 100 km/h kost  3,4 s maar daarmee is hij wel Ferrari’s snelste cabrio ooit. De auto is ontworpen door Pininfarina.

Fiat Panda, 500 by Gucci, Trekking en Freemont

De nieuwe Panda is natuurlijk belangrijk voor het kleine segment, dat de laatste tijd in Europa steeds populairder is geworden. De Panda gaat al drie decennia mee en is bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Sinds zijn introductie in 1980 zijn er 6,5 miljoen Panda’s verkocht. Nieuw is de 2-liter Twin-Air motor, die in de Alfa MiTo debuteert, maar later ook voor de Punto beschikbaar komt.. 

Grappig is de Gucci-uitvoering van de 500 C, die een logisch vervolg is op de versie met dak.Verder laat Fiat een nieuwe versie van de Qubo zien, de  Trekking, speciaal geschikt voor outdooractiviteiten. De Freemont is de nieuwe vierwielaangedreven crossover, die in oktober op de markt komt. Het is de tot Fiat omgetoverde versie van de Dodge Journey voor de Europese markt.

Fisker Crossover

Fisker komt met een nieuwe crossover gebseerd op de Karma. Veel is er nog niet over bekend. AutoWeek meldde onlangs dat de ‘hatchback’ al in de lente van 2012 al rijden.

Ford Evos Coupé

Ford presenteert zijn grote nieuws al tijdens de vooravond van de show, een eye catcher van de eerste orde: de Evos.  De vierdeurs sportcoupé laat zien welke weg Ford inslaat op het gebied van design. Het eerste nieuwe model dat we met deze Kinetic 2 vormgeving mogen verwachten is de nieuwe Mondeo die in 2013 wordt verwacht. Ook de nieuwe S-Max, die kort daarna volgt krijgt deze trekjes. Het gerucht gaat, dat Ford ook een Coupé op stapel heeft staan. Op de IAA komt Ford ook met de nieuwe en zuinige motoren met ECOnetic technologie voor de Focus en de Fiesta. Verder kunnen we nog een Focus verwachten met de nieuwe 3-cilinder 1-liter EcoBoost motor met directe injectie en turbotechniek.

Honda Civic

De nieuwe Civic is uiteraard van groot belang voor Honda. De vijfdeurs hatchback is speciaal voor Europa ontwikkeld en verschijnt in 2012 in de showrooms. De presentatie zal dan net als de Ford Evos plaatsvinden op de avond voor de show, terwijl het officiële debuut op dinsdagochtend gepland staat. Nadere gegevens worden op maandagavond vrijgegeven.

Hyundai i30

Hyundai heeft al heel wat details vrijgegeven van de nieuwe i30. De nieuwe hatchback ziet er eigentijds uit en moet een jongere kopersgroep aanspreken dan de eerste generatie dien in 2007 op de markt kwam. De i30 krijgt tal van moderne snufjes zoals een panoramadak. De knie-airbag kan in zijn segment eveneens als opmerkelijk beschouwd worden.

Infiniti FX Vettel

Altijd leuk om met een speciale editie te komen. In dit geval is het Infiniti, de luxe divisie van Nissan, dat een FX presenteert met de naam Sebastian Vettel. Uiteraard is dat een snelle versie: met  zijn V8-motor haalt hij 300 km/h. We kunnen dus de leider van het F1-kampioenschap verwachten voor de presentatie van de FX met een dakspoiler, Led daglicht en een diepe voorspoiler en uiteraard de nodige badges. 

Jaguar C-X16 Concept

Met de C-X15 laat Jaguar weer een spannende concept car zien. Jaguar noemt hem zijn visie op een sportwagen van de 21ste eeuw. Het lichtgewicht concept is uitgerust met een 380 pk sterke 3-liter V6 en heeft een Kers-systeem zoals we kennen uit de F1. De hybride aandrijflijn van de tweezitter is goed voor een CO2-uitstoot van 165 g/km. Ian Callum, Jaguar’s designchef, heeft onlangs tegen de media gezegd dat dit de spannendste auto is die hij de laatste tijd heeft ontwikkeld. 

Kia Concept

Het zustermerk van Hyundai zal een nieuwe concept car presenteren, die de nieuwe ontwerprichting aangeeft. Het is een sportieve achterwiel aangedreven vierdeurs sedan, gebaseerd op de Hyundai Genesis. Paul Philpott, Kia’s Europese baas, zei eerder tegen Duitse collega’s dat Kia binnen drie tot vier jaar met een sportwagen komt.

Lamborghini Jota

De Italianen zullen op de IAA de Jota, de opvolger van de Murcielago presenteren. De Jota zal naar verwachting meer dan 700 pk aan boord hebben. Nadere details zijn nog niet bekend.

Lancia met vijf nieuwe modellen

Lancia onthult in Frankfurt de productieversie van de Flavia. De concept car werd in Genève getoond. De Flavia komt er alleen als cabriolet en is een tot Lancia omgetoverde versie van de Chrysler 300 C. Verder debuteren de nieuwe Thema en de Voyager, eveneens Europese Chryslers.

Land Rover DC100 Defender Concept

Met de DC, Defender Concept, laat Land Rover zien wat de toekomst gaat brengen. De opvolger van de oer-Land Rover moet in 2015 het stokje van zijn voorganger overnemen, die nu zeker qua technologie (emissie en veiligheid) uit de tijd is geraakt. De Defender van de toekomst moet in ieder geval wel net zo praktisch en functioneel worden.

Lexus GS 450h Hybrid

Het werelddebuut van de hybride Lexus 450h laat zien dat het merk ernst maakt met de ontwikkeling van hybride modellen. Verwacht van de grote 450 naast een laag verbruik ook uitstekende rijkwaliteiten, goede prestaties en een flinke dosis veiligheid.