Abarth 695 Tributo Maserati, Punto Scorpione 

Abarth, de sportafdeling van Fiat toont de Abarth 695 Tributo Maserati, een exclusieve cabrio, die in een oplage van slecht 499 exemplaren op de markt komt en de band tussen Abarth en Maserati benadrukt. Hij is uitgerust met de 1.4 T-Jet 16-klepper met 180 pk. De Abarth 595 is een concept, gebaseerd op de historische 595 die Karl Abarth in 1963 presenteerde als variatie op de Fiat 500. De sportieve Punto Scorpione is een Limited Edition.

Aston Martin Vantage

De Britten hebben de uit 2008 stammende Vantage een facelift gegeven. Daarnaast krijgt de basisversie naast de handgeschakelde zesversnellingsbak nu ook de beschikking over een zeventraps automaat. Verder is de besturing aangepast en heeft de Vantage grotere schijfremmen vóór gekregen die bovendien beter gekoeld worden.

Audi A1 quattro  

Op dit moment is niet zeker of de sportieve A1 quattro op de Autosalon zal staan. Het is volgens ons wél waarschijnlijk want de pers heeft met de kleinste quattro onlangs al een rijtest gemaakt in het hoge noorden. Met een 256 pk en 350 Nm sterke 2-liter TFSI en vierwielaandrijving sprint de A1 in 5,7 seconden van 0-100 km/h en haalt hij een top van 245 km/u.

Audi A3

Wél zeker is première van de nieuwe generatie A3, waarvan Audi in januari al wat liet zien op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De neus met de grote grille is opvallend. De koplampen met LED-dagverlichting kennen we inmiddels van de andere modellen.. Aan de achterkant heeft de A3 smalle led-lichten. Hij komt dit jaar (optioneel) beschikbaar met een aantal moderne systemen zoals verkeersbordherkenning, parkassistent, tempomaat met stopstart, automatische noodremassistent en head-up display. De Audi A3 wordt maandagavond 5 maart om 21.00 onthuld.

Audi A6 Allroad, RS4 Avant

Naast de nieuwe A3 is op de Audi-stand ook ruimte gereserveerd voor de A6 Allroad. Of de RS5 Cabrio eveneens van de partij zal zijn, wordt waarschijnlijk duidelijk vlak voor de salon aanstaande dinsdag zijn deuren opent. De nieuwe A6 quattro is gebaseerd op de A6 Avant en staat 60 mm hoger op de wielen. Hij is herkenbaar aan de bredere spatborden, de grille met verticale lamellen en de bodembescherming vóór en achter van roestvaststaal. De derde generatie RS4 zal alleen als Avant beschikbaar komen, omdat de sedan is vervangen door de RS5 coupé. De RS4 Avant moet het niet alleen hebben van zijn praktische laadruimte, maar vooral van de 4,2-liter V8 die een vermogen levert van 444 pk.

Bentley Mulsanne Mulliner

De topdivisie van het Volkswagen-concern showt de Mulliner met Driving Specification-pakket, die een stuk sportiever is dan de standaardversie. De variant is herkenbaar aan de luchtinlaten in de voorschermen en de nieuwe, tweedelige titanium 21-inchwielen.

Bertone Nuccio Concept

De Italiaanse design studio Bertone viert op de show in Genève zijn honderdste verjaardag met de première van de Nuccio, een concept  dat is vernoemd naar Nuccio, de zoon van oprichter Giovanni Bertone, die na de Tweede Wereldoorlog de leiding kreeg van Carrozzeria Bertone. Nuccio’s weduwe Lilli staat nu aan het hoofd van het bedrijf dat tegenwoordig bestaat uit twee divisies: Carrozzeria voor de bouw van de auto’s en Stile Bertone voor de styling. Het Nuccio-design is geïnspireerd op Bertone-ontwerpen uit de jaren zeventig. Meer nieuws over de spectaculair ogende concept car en de viering van het eeuwfeest wordt dinsdag vrijgegeven.

BMW Alpina B5 Bi-Turbo,  BMW B3 GT3

De bekende Duitse semifabriekstuner Alpina BMW’s  komt met de wereldpremière van de BMW Alpina B5 Biturbo. De auto heeft een nieuwe aluminium V8 met 540 pk en een maximum koppel van 730 Nm, gekoppeld aan de met ZF ontwikkelde achttraps Sport Automatic Transmission. De B5 Biturbo sprint in 4,5 seconden naar 100 km/u en haalt een top van 319 km/h. Alpina heeft een speciaal tussenkoelingsysteem ontwikkeld met uit een grootvolume lagetemperatuur intercooler en twee water-lucht tussenkoelers vlak bij de motor. Speciale Mahle zuigers moeten kunnen omgaan met de hoge temperaturen en druk. BMW’s directe injectie en Double-Vanos dragen bij aan hoge prestaties en een verbruik van 10,5 l/100 km. De terugkeer van Alpina in de internationale autosport wordt gevierd met de BMW Alpina B3 GT3, die in een gelimiteerde editie van slechts 99 exemplaren in Duitsland het voorjaar in Duitsland beschikbaar zal zijn.

BMW 6-Serie Gran Coupé

Eindelijk is hij er dan: de 6 Serie Gran Coupé, de eerste vierdeurs coupé van BMW en een serieuze concurrent voor de Mercedes CLS-klasse. De 640i Gran Coupe heeft 320 pk, de 640d doet het met 313 pk, terwijl de 650i is uitgerust met de 450 pk sterke V8. De 650i is beschikbaar met xDrive. Alle motoren worden gekoppeld aan de achttraps automatische transmissie. De bagageruimte heeft inhoud van 460 liter en is ‘rekbaar´ tot 1265 liter.

BMW M6 Coupé

Bij de sportieve divisie M GmbH viert de M6 Coupé zijn wereldpremière. Hij is uitgerust met de 560 pk sterke V8 M TwinPower turbomotor, gekoppeld aan de 7-traps M-Drivelogic transmissie. De M6 is verder uitgerust met het actieve M Differentieel, een specifiek M-onderstel en kan als optie worden geleverde met M Carbon keramische remschijven. De grote sportwagen flits in 4,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het verbruikgemiddelde ligt op 9,9 l/100 km, dertig procent lager dan van zijn voorganger.

BMW M550d,  X5 M50d, X6 M50d xDrive

De Beierse autofabrikant komt met nog meer wereldpremières. Het zijn de M Performance dieselmodellen die vallen in de nieuwe product categorie van M GmbH. De M550d xDrive Sedan en Touring staan samen met de X5 M50d en X6 M50 xDrive prominent in de schijnwerpers.

BMW M135i Concept

Dat het M GmbH ernst is met de Performance-modellen blijkt uit de wereldpremière van de variant met benzinemotor. De M135i Concept wordt mogelijk al snel gevolgd door de productieversie. Misschien in september in Parijs?  De M135i heeft een drieliter zescilinder met 300 pk en een koppel van 450 Nm. De aandrijfkracht wordt via een handgeschakelde zesbak of de achttraps automatische transmissie naar de achterwielen geleid. De auto staat op 18-inch wielen en is van buiten en binnen voorzien van de nodige M Performance-details.

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

Ondanks eerdere uitlatingen van Bugatti dat de 1001 pk van de Veyron het maximaal haalbare zijn, laat Bugatti in Genève zien dat er meer uit de W16-motor te halen is. In de Veyron Grand Sport Vitesse heeft de motor namelijk 1.200 pk. Even indrukwekkend is het maximum koppel van 1.500 Nm. Om alle krachten te kunnen verwerken zijn chassis en carrosserie versterkt.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding