Uit de lijst van 32 kanshebbers is nu een selectie gemaakt van 8 auto’s. Eén daarvan zal in maart de titel ‘Auto van het Jaar 2013′ winnen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de lijst tot 7 modellen te beperken, maar net als in 2008 eindigden 2 auto’s op een gedeelde 7e plaats. Zodoende werd het aantal genomineerden uitgebreid tot 8.

De 8 modellen die nu kans maken op de titel ‘Auto van het Jaar 2013’ zijn de Ford B-Max, de Hyundai i30, de Mercedes-Benz A-klasse, de Peugeot 208, de Renault Clio, de Subaru BRZ/Toyota GT86, de Volkswagen Golf en de Volvo V40. De BMW 3-serie mag niet door naar de volgende ronde. Dit model werd weliswaar uitstekend gerecenseerd, maar werd door de jury als te weinig vernieuwend gezien. Hetzelfde geldt voor de Opel Adam: deze Duitser is meer ‘show’ dan go. Opvallend is wel dat de Mazda6 niet werd genomineerd: dit model is feitelijk innovatiever dan de Hyundai i30. Maar anders dan de Koreaanse hatchback wordt de ‘6’ niet in Europa gebouwd en dat scheelt blijkbaar punten.

De volgende stap in de verkiezing is dat de juryleden nogmaals uitgebreid kunnen rijden met de hierboven genoemde modellen in Mortefontaine. Op 4 maart wordt tijdens de persdag van de autosalon van Genève bekend gemaakt welk model zich ‘Auto van het Jaar 2013’ mag gaan noemen. Het is voor de vijftigste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar sleepte modelduo Chevrolet Volt/Opel Ampera de bokaal in de wacht en in 2010 won Nissan met de Leaf.

Bron: Autointernationaal 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding