In 1980 introduceerden de Duitsers de eerste productiesportwagen met vierwielaandrijving ter wereld en drie jaar later werden deze modellen ondergebracht bij de nieuwe divisie quattro GmbH. Sindsdien zijn vijf miljoen quattro’s geleverd. De aanduiding quattro werd vooral een begrip nadat Audi in 1981 drie maal een rally won voor het Wereld Rally Kampioenschap WRC. Hannu Mikkola zette er twee kampioenschappen op zijn naam en Michèle Mouton schreef de San Remo Rally op haar naam.

Met de RS 5 Cabriolet, RS 6 Avant, RS7 Sportback en de nieuwe Audi RS Q3 gaat de rit in twaalf etappes over 44 Alpenpassen door zes landen. Internationale journalisten reden en rijden steeds twee etappes van elk een dag. Uiteraard vormt de Alpen Tour voor de media de mogelijkheid voor het maken van een eerste rij-impressie van de RS Q3.

De start van de Tour was vorige week maandag in Klagenfurt, Oostenrijk, en ging naar Kitzbühel voor de overnachting. Vervolgens werd gereden naar Innsbruck. Daar werd het stuur overgegeven aan de volgende ploeg, die via Garmisch-Partenkirchen in Duitsland naar Merano in Italië reed over de Fern-, Brenner- en Jaufenpass over een afstand van 313 km.

Dag twee voerde over een afstand van 372 km via de Ofen-, Julier-, Oberalp- en Sustenpass naar Interlaken in Zwitserland waar de derde estafetteploeg achter het stuur kroop om via het Franse Mégève naar Monaco te rijden. Daar werd zondag een korte rustdag ingelast voor de circa 45 Audi-medewerkers. Maandag startte de terugrit die in omgekeerde richting wordt gereden en die vandaag (4 oktober) in Klagenfurt zal eindigen.

Naast de vier RS-modellen, in totaal 25 exemplaren, waren ook twee oer-quattro’s beschikbaar om onder begeleiding van een Audi-ingenieur een stuk van de route af te leggen. De ‘Audi Land of quattro Alpen Tour 2013′ wordt verreden door driehonderd  autojournalisten. In 2008, 2009 en 2011 organiseerde Audi een lange-afstandtour door respectievelijk de VS, Europa en China.

De Audi RS Q3 wordt in november bij de Nederlandse dealers verwacht. Dit quattro-model is uitgerust met de 2,5-liter TFSI vijfcilinder turbomotor met 310 pk/420 Nm.

Importeur Pon verwacht in dit nichesegment slechts enkele tientallen RS Q3 te kunnen verkopen. De  prijs bedraagt 73.600 euro. (HHemmes)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding