Infitini

In New York onthulde Infiniti de Q50 Eau Rouge, vernoemd naar de beroemde bocht op het circuit van Francorchamps. In Parijs komt de luxe divisie van Nissan met de Q80 Inspiration, die waarschijnlijk net zo spraakmakend zal zijn. Het is nog een concept car, maar we kunnen een nieuw topmodel met een dergelijke styling binnen niet al te lange tijd verwachten.

Lamborghini Asterión

Lambo brengt een spiksplinternieuwe supercar mee naar Frankrijk. Meer nieuws volgt vandaag na de onthulling

Mini vijfdeurs

Begin september reden we al met de Mini vijfdeurs Cooper S. Het nieuwe model heeft een 72 mm langere wielbasis en is 161 mm langer en 11 mm hoger dan de driedeurs hatchback. Het idee voor zo’n 5-deurs Mini bestond volgens designchef Anders Warming al eind jaren vijftig. Het segment is inmiddels twee maal zo groot als het driedeurs segment. De uitbreiding van de modellenlijn is gunstig voor de Nederlandse VLD-fabriek, want de Mini-fabriek in Oxford heeft zijn maximale capaciteit inmiddels bereikt en de toevoeging van de nieuwe carrosserievariant betekent dat er op termijn meer Mini’s in Born gebouwd gaan worden.

Peugeot Quartz Concept

Ook Peugeot heeft het woord premium ontdenkt en presenteert in dat kader  de Quartz, een concept car voor een nieuwe crossover, die een hint geeft naar de styling van de toekomstige 3008. In het ontwerp zijn sportieve en stoere elementen gecombineerd. De zogenaamde i-cockpit straalt premiumkwaliteit uit en is geconcentreerd rond de bestuurder, die – mocht de Qartz in productie gaan met dezelfde motor – dan 500 pk tot zijn beschikking heeft. Motor en onderstel zijn ontwikkeld door Peugeot Sport.

Peugeot 208 GTi 30th

Om te vieren dat de 205 GTi dertig jaar geleden werd geïntroduceerd, komt Peugeot met een speciale verjaardagsversie in gelimiteerde oplage. Hij is uitgerust met de nieuwe 208 pk sterke e-THP-motor.

Peugeot 308 GT

Nog niet bevestigd, maar hoogstwaarschijnlijk is hij wel in Parijs aanwezig: de GT met de 205 pk sterke 1.6 TJP-motor.

Porsche Cayenne S E-Hybrid

Op de Porsche-stand vindt de wereldpremière plaats van de Cayenne S E-Hybrid, de eerste plug-in hybride in het segment van de luxe vierwielaangedreven suv’s. De Cayenne heeft een verbruik van slechts 3,4Ll/100 km met 79 gram CO2 . Na de hybride Panamera en 918 Spyder is dit de derde phev van het merk. Ook de Cayenne Diesel, S Diesel, S en Turbo maken hun showdebuut in Parijs.

Generatie 5 Renault Espace

Het belangrijkste nieuws bij Renault is de komst van de vijfde generatie Espace. De mpv heeft een wat stoerder uiterlijk gekregen. De voorbode van de nieuwe Espace was vorig jaar al te zien op de IAA in Frankfurt, toen Renault de concept car onthulde.

Renault Eolab Concept

De Eolab is een laboratorium op wielen, dat in Parijs beslist veel aandacht zal trekken. De concept car heeft het formaat van de Renault Clio en is uitgerust met een 75 pk sterke 1.0-driecilindermotor en elektromotor met 50 kW en 200 Nm koppel. De transmissie heeft drie versnellingen, maar geen koppeling. Dank zij alle gewichtbesparende maatregelen weegt hij slechts 955 kg en dat is al 300 kilo minder dan een Clio en voor een hybride al helemaal bijzonder. Renault zegt dat de Eolab, die voorzien is van meer dan honderd technische innovaties waarschijnlijk een verbruik zal hebben van 1,34 liter/100 km.

Skoda Fabia

De derde generatie van de Fabia maakt zijn debuut in de Franse hoofdstad. De Fabia is ontworpen volgens het nieuwe design van het Tsjechische merk. De  hatchback krijgt de beschikking over verbeterde, 17 procent efficiënte motoren.

Skoda Fabia Combi

Ook de nieuwe Fabia Combi viert zijn wereldpremière. Hij is 10 mm langer, 90 mm breder en 31 mm lager dan zijn voorganger en krijgt dezelfde nieuwe drie- en viercilinders en dieselmotoren als de hatch. De bagageruimte is 25 liter groter dan van de voorganger van de Combi en met een inhoud van 530-1395 liter bovendien de grootste in zijn klasse. De uitrusting is verbeterd en er zijn meer opties leverbaar, zoals parkeersensoren voor en achter en ene glazen panoramadak. De nieuwe Combi arriveert medio februari bij de dealers.

Smart Fortwo en Forfour

De twee- en vierpersoonsversies van de nieuwe Smart zijn  officieel in juli onthuld in het Tempodrome in Berlijn en staan nu voor het eerst op een publieksshow. De Fortwo is alleen in de breedte (1,66 m) gegroeid ten opzicht van zijn voorganger, maar niet in de lengte (2,69 m) of hoogte. De vierzitter is net als voorheen alleen iets langer (3,49 m). Werd de vorige Forfour nog samen met Mitsubishi ontwikkeld , de huidige staat op het platform van de nieuwe Renault Twingo.
Suzuki Vitara
Vorig jaar liet Suzuki op de IAA in Frankfurt met zijn concept iV-4 al zien welke kant het zou opgaan met de nieuwe Vitara. Het nieuwe model moet Suzuki weer terug op de kaart zetten in de suv-klasse met hedendaagse connectiviteitsmogelijkheden, moderne technologie, goede rijkwaliteiten en de mogelijkheid om te ‘personaliseren’.

Toyota C-HR Concept

Toyota heeft een teaser vrijgegeven van de  C-HR Concept. Dit is een cross-over en de eerste met een nieuwe styling. De auto is uitgerust met een hybride aandrijflijn. Of dit de Toyota-variant van de Lexus NX is, zal blijken op de show.

Volkswagen Passat GTE plug-in

De Passat heeft niet alleen een facelift gekregen, maar zal net als de Golf nu ook beschikbaar komen met een GTE-variant. Beide modellen hebben dezelfde hybride aandrijflijn bestaande uit een 1.4 viercilinderturbomotor en een 85 kilowatt elektromotor, die samen 215 pk leveren en 400 Nm koppel. Daarmee is de Passat vanaf volgende zomer de snelste variant voor de Europese markt: hij sprint in 8 seconden naar 100 km/u.   

Volkswagen Golf Alltrack

Weer een nieuw model bij Volkswagen, de Alttrack. Deze Golf is een allround Variant met VW’s 4 Motion. Deze Haldex vierwielaandrijving wordt automatisch geregeld. Dit model komt niet naar Nederland.

Volvo XC90

De tweede generatie van de XC90 viert zijn wereldpremière in Parijs. De zevenpersoons cross-over is de eerste met het nieuwe Volvo–design met de ‘vrijstaande grille’, die we al hebben gezien bij verschillende concept cars van het Zweedse merk. Met veiligheid als altijd hoog in het vaandel, is ook deze nieuwe Volvo voorzien van geavanceerde veiligheidsystemen. Leuk detail is de half glazen pookknop die is ontworpen door Orrefors, de Zweedse ‘glasblazers’ die in de jaren tachtig bekend werden met hun fraaie diermodellen. (HHemmes)