De merken die nieuwe suv’s zullen onthullen, worden aangevoerd door de Volkswagen Groep. Het kernmerk komt met de Volkswagen T-Cross die moet concurreren met auto’s als de Nissan Juke. Andere merken van de groep (Seat en Skoda) brengen ook suv’s.  Audi presenteert een reeks van suv’s  vanaf de compacte Q2 tot de grote Q8. De lanceringen worden als cruciaal gezien voor de VW-groep die bezig is met het herwinnen van het vertrouwen van de consument vanwege het emissieschandaal.  De problemen van het VW-concern  zijn (een beetje) zichtbaar in de aanpak van hun evenement in Genève.  De grootse ‘geld-speelt-geen-rol-feestavond’ die traditioneel voor zo’n tweeduizend man voorafgaand aan de persdag werd georganiseerd voor wel tweeduizend man is dit keer vervangen door een kleinere variant voor vierhonderd geselecteerden, niet in en luxe resort of op een boot maar in de ruimte boven de stand op de show.

De run op hybride en elektrische auto’s heeft de internationale autoshows in de afgelopen jaren gedomineerd  maar dit lijkt nu af te zwakken en ook in Genève is een overvloed aan nieuwe brandstofverslindende  ‘muscle cars’ te zien. Naast het gebruikelijke rijtje van supercars, inclusief de nieuwe P1 van McLaren,  zullen verschillende merken nieuwe suv’s en crossovers presenteren. Veel fabrikanten grijpen de kans aan om grotere modellen te verkopen omdat die auto’s een hogere winstmarge hebben – en dat is plezierig in het licht van de zorgelijke staat van de wereldwijde economie. China, de grote winstmaker voor de autosector, begint in te zakken en ook in andere lucratieve markten zoals Brazilië en Rusland gaat het niet goed. 

De afgelopen jaren ging het alleen over elektrische auto’s, maar op de afgelopen show in Detroit is dat al veranderd in de richting van V8’s, muscle cars en pick-ups.  Het ligt voor de hand dat de sterk gedaalde olieprijs  ermee te maken heeft.  De ruwe olie is in prijs gedaald van 115 dollar halverwege 2014 tot maar 36 dollar nu.  Hierdoor daalt de prijs van benzine en diesel waardoor grotere auto’s (weer) interessant  worden.  Maserati brengt voor het eerst een suv op de markt, net als Jaguar en Bentley. Zelfs Rolls-Royce werkt aan een suv. (bron: FT)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding