De finalisten per categorie zijn:

2016 World Car of the Year:
– Audi A4 Sedan / Audi A4 Avant
– Mazda MX-5
– Mercedes-Benz GLC
 2016 World Luxury Car:
Audi Q7
– BMW 7 Series
– Volvo XC90

2016 World Performance Car:
– Audi R8 Coupe
– Honda Civic Type R
– Mercedes-AMG C 63 Coupé
2016 World Green Car:
– Chevrolet Volt
– Toyota Mirai (Hydrogen Fuel Cell)
– Toyota Prius (Hybrid)
2016 World Car Design of the Year:
– Jaguar XE
– Mazda CX-3
– Mazda MX-5

De verkiezing vindt dit jaar voor de tiende keer plaats in samenwerking met de New York International Auto Show, die samen met Bridgestone en Autoneum optreedt als gastheer voor de prijsuitreiking op 24 april. Drieënzeventig juryleden uit landen verspreid over vijf continenten maken eerst een keuze uit ruim zestig genomineerde modellen die tussen mei en februari op tenminste twee continenten beschikbaar moeten zijn. De daaruit ontstane shortlist van tien modellen per klasse wordt in januari gepubliceerd. Vervolgens volgt de beoordeling door de jury op een aantal details. De (geheime) stemmen in tabelvorm worden verzameld en verwerkt door accountantsfirma KPMG, die daags voor publicatie de uitslagen aan het vijfkoppige Steering Committee van de WCA ter hand stelt.  

Tijdens de persconferentie zal Autoneum optreden als copresentator van het Global Trends Report dat inzichten geeft over de afgelopen zes maanden. Gedurende deze periode werd de invoering van strengere testprocedures voor voertuigen een zwaar besproken onderwerp binnen de auto-industrie. (HHemmes)