De meeste merken hebben hun nieuws in de afgelopen weken al bekend gemaakt. Dit gebeurt zo al sinds enkele jaren en dat is de reden, samen met de torenhoge hotelkosten dat het bezoek op de persdagen terugloopt. Ook de Zwitserse organisatoren zijn zich daarvan bewust en hebben nu geen persconferenties van OEM’s, sportwagenmerken en designhuizen belegd op woensdag, de tweede mediadag.

In deze tweedelige voorbeschouwing houden wij het voornamelijk bij de nieuwe modellen die voor de zakelijke markt interessant zijn. Bekijk rechts van dit artikel de fotogalerij. Een klik op de foto geeft een groter formaat.

Audi Q2
De Q2 crossover is het jongste lid van de Audi-familie en is gebaseerd op het platform van de A3/VW Golf. Er komt keuze uit 4-cilinder turbomotoren variërend van 1,0 tot 2,0 liter met 116-190 pk. Audi heeft ook gezinspeeld op een mogelijke plug-in hybride versie. Voorwielaandrijving is standaard en all-wheel drive staat op de optielijst.

BMW 5 Serie Touring
Bij BMW is 5 Serie Touring het belangrijkste nieuws. Uiteraard met dezelfde TwinPower turbo-motoren als in de in januari in Detroit onthulde sedan en dus ook met Integral Active Steering en Adaptive Mode en verbeterde rijdynamiek.

Citroën DS 7 Crossback
DS, het premium-merk van Citroën, heeft de DS 7 Crossback onthuld. Dit is de eerste compacte cross-over van het merk en komt boven de kleine DS 4 Crossback, die in wezen een robuuste versie van de DS 4 hatchback is. In tegenstelling tot zijn kleinere broertje heeft de DS 7 Crossback meer bodemvrijheid en is groter.

Fiat Fullback Cross
Wie een functioneel voertuig met vrije tijd mogelijkheden zoekt, kan terecht bij Fiat, dat met de Fullback Cross functionaliteit combineert met een ruig uiterlijk. De nieuwe pick-up in Cross-uitvoering wordt leverbaar als dubbelcabine, met een totale lengte van 5,28 meter en een laadbaklengte van 3 meter. De Fullback Cross is 1,81 meter breed en 1,78 meter hoog.

Ford Fiesta ST
Inderdaad, een speciale versie. Maar we willen niet voorbij gaan aan het feit dat Ford’s Performance-afdeling 200 pk met een koppel van 290 Nm uit een 1,5-liter 3-cilinder perst. Weest dus niet verbaasd als u wordt voorbij gesneld door de kleine Ford: de verwachte acceleratie van 0-100 km/u is 6,7 seconden.

Honda Civic Type R
Voor de bezoekers is de 10e generatie nog gloednieuw, maar de productieversie van de snelle Civic beleeft in Zwitserland zijn wereldpremière.

Hyundai i30 Wagon
Een paar dagen geleden gaf Hyundai een ‘sneak preview’ vrij van de volgende generatie i30 Wagon. Met behoud van de ‘Fluidic Sculpture 2.0’ designfilosofie wordt in de i30 Wagon stijl en veelzijdigheid gecombineerd met de ruimte van een stationwagen.

Infiniti Q50
Nissan’s luxe divisie komt met de vernieuwde Q50 naar Zwitserland. Veel details zijn er niet bekend maar wel dat de auto wordt uitgerust met Propilot, een platform waarop blijkbaar alle toekomstige autonome Infiniti aandrijftechnologieën zullen worden gebaseerd.

Kia Picanto en Stinger
De nieuwe Picanto heeft een 15 mm langere wielbasis voor wat meer ruimte in de nieuwe cabine, maar hij is niet langer dan zijn voorganger. De motoren worden gedeeld met de Hyundai i10, dus de 1-liter driecilinder, en de 1,25-liter viercilinder.

De Kia Stinger maakt voor het eerst zijn opwachting in Europa. Hij heeft nog veel stylingdetails van de Kia GT Concept uit 2011. De Stinger wordt leverbaar met drie turbomotoren, waarvan twee benzinemotoren en een diesel. De verkoop start in het vierde kwartaal van 2017.

Lexus LS 500h
De LS 500 debuteerde in Detroit en komt in Genève als 500h. De LS is lager, breder, en langer dan zijn voorganger en staat op een verlengde versie van het volledig nieuwe platform GA-L (Global Architecture for Luxury Vehicles), wat een laag zwaartepunt heeft. Het is bovendien het stijfste platform dat Lexus ooit heeft ontwikkeld.

De LS 500h kan 140 km/h op de batterij alleen en maakt gebruik van het Multi Stage Hybrid systeem, dat voor het eerst werd gebruikt in de Lexus LC coupe.

Mazda CX-5
Bij Mazda maakt de CX-5 zijn Europese debuut, samen met de gefacelifte CX-3 en Mazda2. De CX-5 is Mazda’s populairste model in Europa. De nieuwe versie is langer en lager dan het uitgaande model en heeft extra isolatie- en ophangingsaanpassingen om NVH (geluid en trillingen in de cabine) te minimaliseren. G-Vectoring Control (GVC), moet zorgen voor meer rijcomfort en grotere veiligheid. In de cabine zien we betere displays, zoals een nieuwe head-up display, één van de eerste in deze klasse.

Mercedes-Benz E-klasse Cabriolet
’t Is niet ondenkbaar dat een eigenaar van een jachtwerf een topless versie van de Mercedes E-klasse verkiest boven een sedan om zijn klanten op een zonnige dag in een goede stemming te brengen. Met de cabrio is de vijfde generatie E-klasse (W213) compleet.

Mitsubishi Eclipse Cross
De Eclipse Cross beleeft in Zwitserland zijn wereldpremière. Het nieuwe model wordt gepositioneerd tussen de ASX2 en Outlander en onderscheidt zich door zijn scherpe lijnen en de coupé-achtige daklijn. Hij wordt uitgerust met optimale connectiviteit en heeft standaard all-wheel control-technologie. De compacte CUV beleeft zijn wereldpremière en arriveert in de herfst van 2017 op de Europese markt.

Nissan Qashqai
Nissan heeft aangekondigd met de gefacelifte Qashqai te komen met design details van de vorig jaar gepresenteerde Qashqai Premium Concept. De auto krijgt nieuwe assistentiesystemen en autonome ‘Piloted Drive’ technologie, waarmee de auto zelfstandig en veilig kan rijden in één rijstrook op de snelwegen. Daarmee is de Qashqai de eerste in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding