Om daar een begin mee te maken start in januari het R&D-centrum van Chery Europe GmbH in het Duitse Raunheim, een buitenwijk van Frankfurt. Het centrum moet de introductie voorbereiden van modellen die speciaal voor de Europese markt zijn bestemd, en die na 2020 onder het merk Exeed zullen verschijnen.

De Chinezen zijn ambitieus: auto’s van Exeed moeten op het gebied van kwaliteit, ontwerp en technologie gaan concurreren met de modellen die hier door Europese fabrikanten op de markt worden gebracht. Het eerste Europese model van Exeed, de compacte SUV Exeed TX werd onlangs al op de IAA getoond.

Chery is overigens niet alleen. Ook Borgward, een merk dat nieuw leven is ingeblazen met Chinese hulp, verkoopt hier inmiddels al de in China gemaakte SUV BX7. Daarnaast wil Geely’s Lynk & CO volgend jaar een winkel openen in Berlijn.