Een Hummer-EV past in het plaatje van de nog altijd ijzersterke vraag naar grote pick-up trucks in de Verenigde Staten. Het plan is de eerste Hummer te lanceren onder het GM-merk GMC maar er op korte termijn weer een zelfstandig merk binnen de groep van te maken.

De Hummer stamt af van het High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (afgekort tot HMMWV, uitgesproken als ‘Humvee’) die het in militaire voertuigen gespecialiseerde AM General sinds begin jaren tachtig bouwde voor het Amerikaanse leger. In 1991 stelde dat bedrijf de Humvee ook beschikbaar voor particuliere kopers met Arnold Schwarzenegger als eerste koper. General Motors maakte er een paar jaar later een wat meer aangepaste versie van. In 2004 werd Kroymans de officiële importeur voor het merk in Nederland en België.

Financiële crisis

General Motors is in 2010 met de Hummer gestopt vanwege de hogere brandstofprijzen maar ook door de financiële crisis die de autobouwer toen aan de rand van de afgrond bracht. Het besluit leidde tot het ontslag van enkele duizenden medewerkers. Oorspronkelijk zou het merk nog worden overgenomen door een Chinees autobedrijf maar die deal ging uiteindelijk niet door. Dat de naam weer terugkomt, zingt al maanden rond in de Amerikaanse autowereld. GM had eerst het plan zo’n elektrische pick-up truck te ontwikkelen met start-up Rivian maar dat wilde niet ingaan op het verzoek om exclusiviteit en is nu met Ford in zee gegaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding