ASR liet bijna vijftienhonderd Nederlanders ondervragen over hun winterse gedrag. Daaruit blijkt dat 69 procent nooit op winterbanden rijdt, 27 procent laat zijn banden in de winterperiode standaard vervangen. Ruim veertig procent denkt – ten onrechte – dat rijden in het spoor van andere auto’s de beste grip geeft. Wel wordt de auto, net als de (eigen) woning, over het algemeen goed voorbereid op winterweer, meldt ASR.

Centraal Beheer liet samen met leasemaatschappij Athlon schadedossiers inzien door verkeerspsycholoog Adriaan Heino. Die kwam tot de conclusie dat auto’s op zomerbanden in de winter structureel voor meer ongelukken zorgen dan auto’s op winterbanden. "Wel blijkt hierbij dat de incidenten in de winter gemiddeld kleiner zijn dan in de zomer, ongeacht de bandensoort."

De schadekosten per schadegeval zijn ’s winters lager dan in de zomermaanden, waarbij er geen onderscheid is tussen schade met winter- of met zomerbanden. Afgelopen winter is het aantal gemonteerde winterbanden met zeventig procent gestegen tot 1,2 miljoen. (bron: Assurantie Magazine)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding