Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Verder noteren verzekeraars bij weeralarmen voor hagel, wind en onweer drie keer zoveel inboedelschaden en vijf keer zoveel opstalschaden. 

Het rekeninstituut van het Verbond van Verzekeraars zette voor de jaren 2001 tot en met 2009 op een rij op welke dag de meeste schademeldingen binnenkwamen. Vrijwel alle dagen waarvoor een weeralarm werd afgegeven, kwamen in de top tien van dagen met de meeste schadeclaims voor. Zo bleek bij door de natuur veroorzaakte autoschadeclaims twee derde van ‘schadetopdagen’ sprake te zijn van een weeralarm. 

Verzekeraars noteren vooral hoge schadeclaims bij weeralarmen voor storm, hagel en onweer. Bij weeralarmen voor sneeuw en ijzel is er aanzienlijk minder schade. "Storm, hagel en onweer kunnen zowel rijdende als stilstaande auto’s beschadigen, terwijl ijzel en sneeuw vooral schade veroorzaken aan rijdende auto’s", aldus het CVS. "Aangezien op een willekeurig tijdstip maar een klein deel van het wagenpark rijdt, ontstaan er bij weeralarmen voor sneeuw en ijzel minder schaden dan bij weeralarmen voor hagel, onweer en wind."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding