Het International Cars Survey werd uitgevoerd door Redshift Research onder 10.054 respondenten in Nederland (995), Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Australië, Canada en Colombia. Met als uitkomst onder meer dat 64% van de Nederlanders weleens schade heeft gehad aan de auto (wereldwijd: 60%). Alleen al in 2012 liep een kwart van de Nederlandse autobezitters een of meerdere schades op aan hun auto. Opvallend: driekwart van de schaderijders laat de schade niet meteen repareren maar rijdt er mee door.

Remco Armee, directeur Marktplaats Auto’s licht toe: "In tijden van economische crisis wordt op onderhoud van auto’s al snel bezuinigd. Maar wanneer mensen uiteindelijk overgaan tot reparatie, worden ze wel creatiever. Zo zien we op Marktplaats dat steeds meer mensen zelf op zoek gaan naar een automonteur in de buurt of naar een vervangend onderdeel om autoschade te verhelpen. Zo steeg in 2012 het aantal aangeboden auto-onderdelen met 15% ten opzichte van 2011."

De meeste schade ontstond door kleine ongelukken (32%, gevolgd door het raken van een vast object (14%) of andere auto (14%) tijdens het inparkeren. Alleen de Italianen parkeren slechter in dan de Nederlanders, blijkt uit de internationale vergelijking. Het grootste deel van de Nederlanders blijft met de beschadigde auto (krassen, deukjes, etc.) doorrijden. Slechts een kwart van de mensen laat de schade direct repareren, terwijl dit percentage wereldwijd op 36% ligt.

Naast het feit dat Nederlanders relatief veel schade rijden, onderhouden ze hun auto’s niet goed. Zo blijkt dat: 58% zorgt voor periodieke check ups en onderhoud en 56% regelmatig de olie checkt/vervangt. Daarnaast controleert 60% regelmatig de bandendruk en wast 39% maandelijks de auto.

‘We’ steken povertjes af bij de Italianen, van wie bijvoorbeeld 70% de auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt wegbrengt. Duitsers besteden het meeste aandacht aan hun auto’s: 75% checkt regelmatig bandendruk, 78% vervangt de ruitenvloeistof regelmatig en 60% zorgt regelmatig voor een onderhoudsbeurt.