Vooral door onbekendheid met het vak volgen minder jongeren de opleiding tot carrosseriebouwer dan gewenst. Door vergrijzing gaan veel vakmensen de komende vijf jaar uitstromen en dreigt veel kennis en kunde verloren te gaan. De carrosseriebouw biedt toekomstperspectief, maar de vraag naar leerlingen is momenteel groter dan het aanbod.

Veelzijdig vak

Of het nu een tankwagen betreft of een brandweerwagen, een ambulance of een verhuiswagen, al deze voertuigen zijn opgebouwd door een carrosseriebouwer. Het vak en de opleiding zijn veelzijdig en bieden voldoende toekomstperspectief. Op de website leerbedrijfcarrosserie.nl staan sprekende voorbeelden van hoe in teamverband een kaal vrachtwagenchassis wordt opgebouwd en ingericht tot een kant-en-klaar voertuig.

Opleiding

Daarnaast biedt de site informatie over de opleiding (eerste) carrosseriebouwer, die op diverse ROC’s te volgen is. Deze tweejarige opleiding wordt in de BBL (= Beroeps Begeleidende Leerweg) aangeboden. Dit betekent vier dagen in de week werken in een bedrijf en één dag leren op een ROC. Alle leerbedrijven en carrosseriebouwers met actuele vacatures voor leerbanen zijn terug te vinden op de site.

Open dagen

Vmbo’ers techniek die op zoek zijn naar een vervolgopleiding kunnen in de agenda op de website de data vinden van de open dagen bij de ROC’s die de opleiding (eerste) carrosseriebouwer aanbieden. Op deze open dagen zullen carrosseriebouwers en (ex-)leerlingen aanwezig zijn, om vragen te beantwoorden. Om het opgewekte enthousiasme om te zetten in een leerbaan, is persoonlijke begeleiding beschikbaar vanuit CarrosserieNL en opleidingsinstituut VOC. Hoe dit in zijn werk gaat is ook op de site terug te vinden.