Dit zegt Focwa in een reactie op het bericht van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) over het gebruik van deze gestolen objecten, zoals airbags, navigatiesystemen, koplampen en velgen, voor schadeherstel.

Reden is dat Focwa-leden zich moeten zich certificeren voor de Focwa Standaard. "Met dit keurmerk bewijst het lid ‘veiligheid door vakmanschap’", aldus directeur Femke Teeling. "Onder vakmanschap hoort het gebruik van gestolen onderdelen absoluut niet thuis. Bij het toekennen van de Focwa Standaard worden hier strenge eisen aan gesteld."

Focwa zegt haar leden te stimuleren verdachte zaken te melden. In het kader daarvan werkt Focwa ook actief mee aan het AVc-project ‘aanpak van malafide handel’, samen met andere publieke en private partijen.

Volgens André Bouwman, projectcoördinator AVc, adviseert Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit consumenten om hun voertuig te laten herstellen door schadeherstellers die aan de Focwa Standaard voldoen: "Op die manier zijn ze gegarandeerd dat er geen gestolen onderdelen in hun herstelde auto worden gebruikt."