Kwaliteit garanderen

De centrale vraag is hoe verzekeraars en leasemaatschappijen als de belangrijkste partijen in de gestuurde schadestroom de kwaliteit van autoschadeherstel garanderen. Johan Van Den Neste, commercieel directeur van Inshared, en Emiel van Onzenoort, commercieel directeur van Athlon, geven beide antwoord op deze vraag. Onder leiding van Ric van Vugt en Edward Reinderts zullen zij daarover met elkaar in gesprek gaan.

Brancheorganisaties moeten voorwaarden scheppen voor ondernemers om hun vak te kunnen uitoefenen, maar ze gaan niet over de prijs die voor hun vakmanschap betaald wordt, aldus Automotive Insiders: "Dat is een kwestie van marktwerking. Daarin hebben verzekeraar en leasemaatschappij een belangrijke rol als grote opdrachtgevers voor schadeherstelbedrijven en schadeherstelketens in het bijzonder."

Tijdens de bijeenkomst wordt tevens de winnaar van de Smart Repair Verkiezing bekend gemaakt,een initiatief van de stichting Duurzaam Repareren. De inleiding komt van Leo Oude Essink. In zijn presentatie belicht hij de belangrijkste ontwikkelingen en huidige stand van zaken in de schadesector. Daarbij maakt hij gebruik van analyses die ontwikkeld zijn voor de Branchemonitor Schadeherstel, die later dit jaar zal verschijnen.

Programma

Tijdens de bijeenkomst ‘Prijs en kwaliteit van autoschadeherstel’ wordt de huidige situatie geschetst. Het programma wordt aangevuld door gesprekken met Toine Beljaars, voorzitter van de afdeling schade van Bovag, en directeur Femke Teeling van Focwa.

Voor meer informatie en aanmelden kijkt u op de website van Automotive Insiders