Het coronavirus en de beperkende overheidsmaatregelen hebben onmiskenbaar een effect op de bedrijfsvoering van Focwa-leden. 63 procent heeft minder werk in de werkplaatsen. ‘We verwachten dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen omdat schadeherstelbedrijven vaak 2 tot 3 weken vooruit plannen’, laat de brancheorganisatie weten.

Omzetverlies

81 procent van de FOCWA-leden ervaart nu minder klanten/orderintakes dan vorige week. Herstelbedrijven geven aan dat ze 53 procent minder werkopdrachten hebben ten opzichte van 1 jaar geleden, wat leidt tot een gemiddeld omzetverlies van 44 procent. Opvallend is dat bij 38 procent van de schadeherstelbedrijven orders worden geannuleerd. Bij ruitherstel- en caravan- & camperservicebedrijven bedraagt dit respectievelijk 58 procent en 54 procent.

Onderdelen

33 procent van de FOCWA-leden ervaart hinder bij de toelevering van onderdelen die noodzakelijk zijn voor schadeherstelwerkzaamheden. De pijn is het grootst bij schadeherstelbedrijven (38 procent). Ook caravan- & camperservicebedrijven (18 procent) en autoruitherstelbedrijven (9 procent) ondervinden hier hinder van.

Liquiditeit

De liquiditeitsproblemen nemen toe door het verlies van omzet. 32 procent geeft aan niet meer aan (een deel van) de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Maar dankzij de overheidsmaatregelen verwacht 82 procent van de FOCWA-leden wel dat ze hun personeel en leerlingen kunnen behouden. Zo maakt 30 procent van de bedrijven op dit moment gebruik van bestaande regelingen. Met name de coulanceregeling van de belastingdienst en de werktijdverkorting / Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Het vertrouwen om een goede doorstart te kunnen maken na deze crisis is groot, zo meent 72 procent van de leden verder te kunnen.