Schadelast door aanrijdingen met dieren flink gestegen

De schadelast voor verzekeraars bij een aanrijding met een (wild) dier is flink toegenomen. In 2017 kostte een gemiddelde claim, bij een aanrijding met een dier, verzekeraars nog 1.632 euro. In 2020 is dit gestegen naar 1.921 euro. Ook het aantal aanrijdingen met dieren is in de afgelopen jaren fors gestegen: van 5.750 in 2014 tot 8.603 vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars die op donderdag 20 mei bekend zijn gemaakt. Volgens het Verbond is de stijging van het bedrag per claim te verklaren door het steeds complexer worden van schadeherstel en het duurder worden van onderdelen voor auto’s. De stijging in het aantal aanrijdingen over de afgelopen jaren heeft te maken met het feit dat Nederland steeds meer weggebruikers kent, dit betekent meer aanrijdingen. Daarnaast is het steeds drukker in het verkeer en ook het smartphonegebruik in het verkeer draagt bij aan ongelukken.

Prioriteit

Veruit de meeste botsingen met een hert, zwijn of ander (wild) dier vinden plaats in de provincie Gelderland (1.300 aanrijdingen), terwijl Flevoland met 290 gevallen de minste aanrijdingen noteert. Het Verbond vindt dan ook dat lokale overheden in de provincies waar veel aanrijdingen met wild plaatsvinden, automobilisten moeten wijzen op ‘hot spots’. Het Verbond en zijn tientallen partners in de Verkeersveiligheidscoalitie vinden bovendien dat verkeersveiligheid ook in de komende kabinetsperiode een prioriteit moet worden. Daarom lanceerde de Verkeersveiligheidscoalitie op 22 april haar nieuwe Manifest. Daarin roepen het Verbond en andere organisaties, zoals de ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN), de politiek op om het manifest daadwerkelijk in verkeersveiligheidsbeleid om te zetten.

Schadelast door aanrijdingen met dieren flink gestegen - Automobielmanagement.nl

Schadelast door aanrijdingen met dieren flink gestegen

De schadelast voor verzekeraars bij een aanrijding met een (wild) dier is flink toegenomen. In 2017 kostte een gemiddelde claim, bij een aanrijding met een dier, verzekeraars nog 1.632 euro. In 2020 is dit gestegen naar 1.921 euro. Ook het aantal aanrijdingen met dieren is in de afgelopen jaren fors gestegen: van 5.750 in 2014 tot 8.603 vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars die op donderdag 20 mei bekend zijn gemaakt. Volgens het Verbond is de stijging van het bedrag per claim te verklaren door het steeds complexer worden van schadeherstel en het duurder worden van onderdelen voor auto’s. De stijging in het aantal aanrijdingen over de afgelopen jaren heeft te maken met het feit dat Nederland steeds meer weggebruikers kent, dit betekent meer aanrijdingen. Daarnaast is het steeds drukker in het verkeer en ook het smartphonegebruik in het verkeer draagt bij aan ongelukken.

Prioriteit

Veruit de meeste botsingen met een hert, zwijn of ander (wild) dier vinden plaats in de provincie Gelderland (1.300 aanrijdingen), terwijl Flevoland met 290 gevallen de minste aanrijdingen noteert. Het Verbond vindt dan ook dat lokale overheden in de provincies waar veel aanrijdingen met wild plaatsvinden, automobilisten moeten wijzen op ‘hot spots’. Het Verbond en zijn tientallen partners in de Verkeersveiligheidscoalitie vinden bovendien dat verkeersveiligheid ook in de komende kabinetsperiode een prioriteit moet worden. Daarom lanceerde de Verkeersveiligheidscoalitie op 22 april haar nieuwe Manifest. Daarin roepen het Verbond en andere organisaties, zoals de ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN), de politiek op om het manifest daadwerkelijk in verkeersveiligheidsbeleid om te zetten.