De bedrijven onderzoeken vier strategische deelgebieden die niet merkgebonden zijn. Zo kijkt men bijvoorbeeld naar de versnellingsbak van Scania voor toepassing in MAN trucks en Scania zou de achteras en verdeelbak voor zware trucks (30 tot 40 ton) van MAN kunnen gebruiken. De beide fabrikanten zouden ook samen onderzoek kunnen doen naar hybride componenten voor trucks en bussen.

Topman Östling van Scania zegt erover: "Na een analyse hebben we geconcludeerd dat we met dit soort delen van componenten synergie is te behalen zonder dat we de merkidentiteiten en -imago’s schaden. Beide bedrijven en de aandeelhouders moeten kunnen profiteren van de samenwerking. Of het definitief doorgaat, hangt af van de goedkeuring van de raad van bestuur van Scania.

 

   

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding